Doordat Google Search en Chrome standaard als zoekmachine en browser zijn ingesteld, is de dominantie van deze twee Google-producten te groot, vindt de Europese Commissie. In 2018 kreeg Google nog een boete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met besturingssysteem Android.

Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten. Het bedrijf eiste dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets zouden installeren om gebruikers toegang tot de app-winkel Google Play te bieden.

Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android.

Doordat Google Search en Chrome standaard als zoekmachine en browser zijn ingesteld, is de dominantie van deze twee Google-producten te groot, vindt de Europese Commissie. In 2018 kreeg Google nog een boete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met besturingssysteem Android. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten. Het bedrijf eiste dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets zouden installeren om gebruikers toegang tot de app-winkel Google Play te bieden. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android.