'Go' heet de nieuwe programmeertaal die Google als een combinatie van C en een dynamische taal in open source plaatst.

Het project gaat terug op een discussie tussen Ken Thompson (van Unix faam!), Robert Griesemer (van Java HotSpot faam) en Rob Pike in september 2007, waarin ze de doelstellingen van een nieuwe programmeertaal bespraken. Dat leidde tot een voltijds project, dat [nu ook op de 'open source blog' van Google] werd aangekondigd.

Concreet wil Go een taal zijn met de programmeereenvoud van een dynamische taal (zoals Python), gecombineerd met de veiligheid van een statisch getypeerde taal als C, zonder het teveel aan bagage van talen als C++ en Java. Go wil de ontwikkelaar een efficiënte omgeving bezorgen met zo weinig mogelijk typen (ook in de betekenis van zo min mogelijk typewerk), naast 'garbage collection' en een volle ondersteuning van concurrent execution en communication. De taal moet dan ook ten volle de mogelijkheden van 'multicore' systemen benutten.

Als 'voorvaders' van de taal worden C (basis syntaxis), de Pascal/Modula/Oberon familie en CSP vermeld. Go wordt momenteel omschreven als 'een experiment' en de projectleden hopen dat 'avontuurlijke gebruikers het eens zullen proberen om te zien of ze het leuk vinden'. De huidige implementatie wordt wel nog niet voldoende matuur geacht voor gebruik in productiesystemen op grote schaal.

Als oorsprong voor de naam 'Go' stellen de projectleden dat "Ogle" een goede naam voor een Go debugger zou zijn. Go heeft zijn eigen stek op [golang.org].

'Go' heet de nieuwe programmeertaal die Google als een combinatie van C en een dynamische taal in open source plaatst. Het project gaat terug op een discussie tussen Ken Thompson (van Unix faam!), Robert Griesemer (van Java HotSpot faam) en Rob Pike in september 2007, waarin ze de doelstellingen van een nieuwe programmeertaal bespraken. Dat leidde tot een voltijds project, dat [nu ook op de 'open source blog' van Google] werd aangekondigd. Concreet wil Go een taal zijn met de programmeereenvoud van een dynamische taal (zoals Python), gecombineerd met de veiligheid van een statisch getypeerde taal als C, zonder het teveel aan bagage van talen als C++ en Java. Go wil de ontwikkelaar een efficiënte omgeving bezorgen met zo weinig mogelijk typen (ook in de betekenis van zo min mogelijk typewerk), naast 'garbage collection' en een volle ondersteuning van concurrent execution en communication. De taal moet dan ook ten volle de mogelijkheden van 'multicore' systemen benutten. Als 'voorvaders' van de taal worden C (basis syntaxis), de Pascal/Modula/Oberon familie en CSP vermeld. Go wordt momenteel omschreven als 'een experiment' en de projectleden hopen dat 'avontuurlijke gebruikers het eens zullen proberen om te zien of ze het leuk vinden'. De huidige implementatie wordt wel nog niet voldoende matuur geacht voor gebruik in productiesystemen op grote schaal. Als oorsprong voor de naam 'Go' stellen de projectleden dat "Ogle" een goede naam voor een Go debugger zou zijn. Go heeft zijn eigen stek op [golang.org].