Google heeft de broncode van zijn cloudgebaseerde besturingssysteem Chrome OS vrijgegeven voor de opensourcewereld. Die kan voortaan met de code aan de slag.

Chrome OS is opgevat als een lichtgewicht besturingssysteem, gebaseerd op Debian (Linux). Het is voor een groot deel gebaseerd op de browser Chrome die Google al in 2008 lanceerde: de browser is feitelijk de interface. Alle toepassingen draaien op het internet.

De bedoeling, zo zegt Google, is dat gebruikers in enkele seconden het systeem kunnen opstarten en online kunnen. Ook zou een belangrijke nadruk liggen op de security van het systeem.

Pas tegen eind 2010 zouden de eerste apparaten in de winkel liggen die kunnen draaien op Chrome OS. Google werkt samen met onder meer HP, Acer, Asus en Lenovo. Chrome OS zal zowel op x86- als op ARM-chips draaien.

http://www.chromium.org/

Google heeft de broncode van zijn cloudgebaseerde besturingssysteem Chrome OS vrijgegeven voor de opensourcewereld. Die kan voortaan met de code aan de slag. Chrome OS is opgevat als een lichtgewicht besturingssysteem, gebaseerd op Debian (Linux). Het is voor een groot deel gebaseerd op de browser Chrome die Google al in 2008 lanceerde: de browser is feitelijk de interface. Alle toepassingen draaien op het internet. De bedoeling, zo zegt Google, is dat gebruikers in enkele seconden het systeem kunnen opstarten en online kunnen. Ook zou een belangrijke nadruk liggen op de security van het systeem. Pas tegen eind 2010 zouden de eerste apparaten in de winkel liggen die kunnen draaien op Chrome OS. Google werkt samen met onder meer HP, Acer, Asus en Lenovo. Chrome OS zal zowel op x86- als op ARM-chips draaien. http://www.chromium.org/