Dat blijkt uit het verslag van de raad, dat Google bekendmaakte.

Het Europese Gerechtshof besliste in mei 2014 dat zoekmachines als Google bepaalde links uit hun zoekresultaten moeten verwijderen als gebruikers hun rechten daardoor geschaad zien. Maar bij het behandelen van zo'n verwijderingsverzoeken moet Google een afweging maken tussen het recht van het individu om vergeten te worden en het recht van het grote publiek op informatie. De adviesraad bekeek welke principes Google daarbij moest hanteren.

'Gebrekkige wet'

De meerderheid van de adviesraad raakte het eens over een waslijst criteria die Google kan gebruiken voor het verwijderen van links naar valse of comprommiterende informatie over iemand. Maar het meest vooraanstaande lid van de raad, Wikipedia-stichter Jimmy Wales, verzette zich tegen ieder verzoek om ongewenste links uit de resultaten van Google-zoekopdrachten te verwijderen. Wales vindt dat het Europees parlement eerst de wet grondig moet herzien, zodat het recht op vrije meningsuiting gevrijwaard blijft én gerechtelijke controle mogelijk wordt op verwijderingsverzoeken. "Alle aanbevelingen aan Google zijn tot die tijd uiterst gebrekkig, omdat de wet zelf uiterst gebrekkig is," vindt hij.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit het verslag van de raad, dat Google bekendmaakte. Het Europese Gerechtshof besliste in mei 2014 dat zoekmachines als Google bepaalde links uit hun zoekresultaten moeten verwijderen als gebruikers hun rechten daardoor geschaad zien. Maar bij het behandelen van zo'n verwijderingsverzoeken moet Google een afweging maken tussen het recht van het individu om vergeten te worden en het recht van het grote publiek op informatie. De adviesraad bekeek welke principes Google daarbij moest hanteren. De meerderheid van de adviesraad raakte het eens over een waslijst criteria die Google kan gebruiken voor het verwijderen van links naar valse of comprommiterende informatie over iemand. Maar het meest vooraanstaande lid van de raad, Wikipedia-stichter Jimmy Wales, verzette zich tegen ieder verzoek om ongewenste links uit de resultaten van Google-zoekopdrachten te verwijderen. Wales vindt dat het Europees parlement eerst de wet grondig moet herzien, zodat het recht op vrije meningsuiting gevrijwaard blijft én gerechtelijke controle mogelijk wordt op verwijderingsverzoeken. "Alle aanbevelingen aan Google zijn tot die tijd uiterst gebrekkig, omdat de wet zelf uiterst gebrekkig is," vindt hij.(Belga/RR)