Play Protect, het Android antivirussysteem dat Google deze zomer uitrolde, moet foute apps van je toestel weghouden. Uit een vergelijkende test van AV-Test blijkt echter dat het opvallend onbetrouwbaar is. In zijn studie introduceerde AV-Test recente Android malware aan een twintigtal securityprogramma's. Zes daarvan, waaronder bijvoorbeeld Trend Micro en Sophos, wisten elk van de bijna zesduizend samples correct te herkennen als malware en zorgden ervoor dat ze niet op het toestel konden worden gedraaid. Acht andere beveiligers haalden een 'hit rate' van 99 procent of meer. Opvallend is hoe slecht Google's eigen systeem, Play Protect, het doet. Die beveiligingssoftware wist maar in 65,8 procent van de gevallen een nieuwe dreiging te detecteren.

Voor oudere, gekende dreigingen is het niet anders. Hier haalden dertien van de pakketten een detectiegraad van 100 procent. Zes anderen kwamen op 93 procent of meer. Ook hier is Play Protect weer het buitenbeentje, met een detectiegraad van 79,2 procent.

Conclusie is dat je op dit moment best niet alleen op Google vertrouwt voor je mobiele security. Play Protect is nog maar enkele maanden uit, en het is de eerste keer dat AV-Test het aan een grondig onderzoek onderwerpt. De gespecialiseerde securitynamen zijn hier op dit moment een pak beter in het herkennen van dreigingen, ook op mobiele systemen.

Play Protect, het Android antivirussysteem dat Google deze zomer uitrolde, moet foute apps van je toestel weghouden. Uit een vergelijkende test van AV-Test blijkt echter dat het opvallend onbetrouwbaar is. In zijn studie introduceerde AV-Test recente Android malware aan een twintigtal securityprogramma's. Zes daarvan, waaronder bijvoorbeeld Trend Micro en Sophos, wisten elk van de bijna zesduizend samples correct te herkennen als malware en zorgden ervoor dat ze niet op het toestel konden worden gedraaid. Acht andere beveiligers haalden een 'hit rate' van 99 procent of meer. Opvallend is hoe slecht Google's eigen systeem, Play Protect, het doet. Die beveiligingssoftware wist maar in 65,8 procent van de gevallen een nieuwe dreiging te detecteren. Voor oudere, gekende dreigingen is het niet anders. Hier haalden dertien van de pakketten een detectiegraad van 100 procent. Zes anderen kwamen op 93 procent of meer. Ook hier is Play Protect weer het buitenbeentje, met een detectiegraad van 79,2 procent.Conclusie is dat je op dit moment best niet alleen op Google vertrouwt voor je mobiele security. Play Protect is nog maar enkele maanden uit, en het is de eerste keer dat AV-Test het aan een grondig onderzoek onderwerpt. De gespecialiseerde securitynamen zijn hier op dit moment een pak beter in het herkennen van dreigingen, ook op mobiele systemen.