De zaak had betrekking op de jaren 2011 tot en met 2016. Toen schoof Google te veel inkomsten naar zijn Ierse dochter - in Dublin is het Europese hoofdkwartier van Google gevestigd - waardoor de Franse tak niet de belasting betaalde die het op basis van de resultaten had moeten afdragen. De Franse justitie was daarom drie jaar geleden bij het Parijse kantoor van Google-moeder Alphabet binnengevallen. Daarna was het stil geworden rond de zaak.

Precedent?

Google erkent volgens de schikking wat er precies gebeurd is. Het bedrijf ontkent echter wel schuldig te zijn. De zaak zou ook een precedent kunnen zijn voor andere techgiganten. Google is lang niet het enige techbedrijf dat quasi alle sales-inkomsten rapporteert in Ierland, waardoor nauwelijks belasting betaald wordt in het Europese vasteland. Onder meer ook Facebook, Microsoft en PayPal hebben hun Europees hoofdkantoor in de regio in Dublin die al eens 'Silicon Docks' genoemd wordt. Ook Dell en LinkedIn hebben een belangrijk kantoor in Dublin net als vele andere B2C- en B2B-technologiebedrijven.

De zaak had betrekking op de jaren 2011 tot en met 2016. Toen schoof Google te veel inkomsten naar zijn Ierse dochter - in Dublin is het Europese hoofdkwartier van Google gevestigd - waardoor de Franse tak niet de belasting betaalde die het op basis van de resultaten had moeten afdragen. De Franse justitie was daarom drie jaar geleden bij het Parijse kantoor van Google-moeder Alphabet binnengevallen. Daarna was het stil geworden rond de zaak.Google erkent volgens de schikking wat er precies gebeurd is. Het bedrijf ontkent echter wel schuldig te zijn. De zaak zou ook een precedent kunnen zijn voor andere techgiganten. Google is lang niet het enige techbedrijf dat quasi alle sales-inkomsten rapporteert in Ierland, waardoor nauwelijks belasting betaald wordt in het Europese vasteland. Onder meer ook Facebook, Microsoft en PayPal hebben hun Europees hoofdkantoor in de regio in Dublin die al eens 'Silicon Docks' genoemd wordt. Ook Dell en LinkedIn hebben een belangrijk kantoor in Dublin net als vele andere B2C- en B2B-technologiebedrijven.