Veel grote multinationals liggen de laatste jaren onder vuur om hun belastingpraktijken en de manieren die ze gebruiken om hoge heffingen te ontwijken. Zo bereikten de Italiaanse autoriteiten in 2015 ook al een schikking met Apple, dat toen eveneens dik 300 miljoen euro moest overmaken aan Rome. In meerdere landen spelen dit soort zaken.

De Europese Commissie eiste vorig jaar ook dat Ierland miljarden euro's aan eerder toegekende belastingvoordelen terugvordert van Apple. De Ieren verzetten zich daar nog tegen, omdat Brussel het recht niet zou hebben om zich met het Ierse belastingbeleid te bemoeien. Voor Nederland speelt een vergelijkbare zaak met Starbucks. Daarover loopt nog een zaak bij het Europese Hof.

Veel grote multinationals liggen de laatste jaren onder vuur om hun belastingpraktijken en de manieren die ze gebruiken om hoge heffingen te ontwijken. Zo bereikten de Italiaanse autoriteiten in 2015 ook al een schikking met Apple, dat toen eveneens dik 300 miljoen euro moest overmaken aan Rome. In meerdere landen spelen dit soort zaken. De Europese Commissie eiste vorig jaar ook dat Ierland miljarden euro's aan eerder toegekende belastingvoordelen terugvordert van Apple. De Ieren verzetten zich daar nog tegen, omdat Brussel het recht niet zou hebben om zich met het Ierse belastingbeleid te bemoeien. Voor Nederland speelt een vergelijkbare zaak met Starbucks. Daarover loopt nog een zaak bij het Europese Hof.