Zoekmachinereus Google heeft plannen om een concurrent voor de gratis internetencyclopedie Wikipedia uit de grond te stampen. Het naslagwerk zou 'Knol' gaan heten.

Udi Manber, een van de toplui bij Google, kondigde het initiatief donderdag aan op de blog van het bedrijf. "Google helpt de internetgebruikers om snel de informatie te zoeken die ze nodig hebben," schrijft de man, "maar niet alles is te vinden op het web. Miljoenen mensen beschikken over nuttige informatie die ze graag met de rest van de wereld willen delen. We willen hen een manier geven om hun kennis neer te schrijven."

Google lijkt daarmee in het vaarwater van Wikipedia te komen, de gratis internetencyclopedie die al meer dan twee miljoen artikels telt (in het Engels). Het Google-alternatief zou de naam "Knol" krijgen, een afkorting van "knowledge" die in het Nederlands een tamelijk vreemde bijklank heeft.

Anders dan bij Wikipedia zou de auteur van een artikel op Knol een deel van de advertentie-inkomsten binnenrijven. Eveneens in tegenstelling tot de concurrent, kunnen op Knol verschillende - tegengestelde - artikels over een onderwerp naast elkaar bestaan. De gebruikers kunnen een stem uitbrengen op het artikel waarvan zij vinden dat het de waarheid het dichtst benadert.

Wikipedia is intussen uitgegroeid tot een van de tien populairste websites ter wereld en heeft versies in 253 verschillende talen. Het ziet er dus naar uit dat Google een bijzonder harde noot te kraken heeft. Manber heeft met zijn aankondiging al een storm van discussie teweeg gebracht op andere blogs.

Bron: Belga

Zoekmachinereus Google heeft plannen om een concurrent voor de gratis internetencyclopedie Wikipedia uit de grond te stampen. Het naslagwerk zou 'Knol' gaan heten. Udi Manber, een van de toplui bij Google, kondigde het initiatief donderdag aan op de blog van het bedrijf. "Google helpt de internetgebruikers om snel de informatie te zoeken die ze nodig hebben," schrijft de man, "maar niet alles is te vinden op het web. Miljoenen mensen beschikken over nuttige informatie die ze graag met de rest van de wereld willen delen. We willen hen een manier geven om hun kennis neer te schrijven." Google lijkt daarmee in het vaarwater van Wikipedia te komen, de gratis internetencyclopedie die al meer dan twee miljoen artikels telt (in het Engels). Het Google-alternatief zou de naam "Knol" krijgen, een afkorting van "knowledge" die in het Nederlands een tamelijk vreemde bijklank heeft. Anders dan bij Wikipedia zou de auteur van een artikel op Knol een deel van de advertentie-inkomsten binnenrijven. Eveneens in tegenstelling tot de concurrent, kunnen op Knol verschillende - tegengestelde - artikels over een onderwerp naast elkaar bestaan. De gebruikers kunnen een stem uitbrengen op het artikel waarvan zij vinden dat het de waarheid het dichtst benadert. Wikipedia is intussen uitgegroeid tot een van de tien populairste websites ter wereld en heeft versies in 253 verschillende talen. Het ziet er dus naar uit dat Google een bijzonder harde noot te kraken heeft. Manber heeft met zijn aankondiging al een storm van discussie teweeg gebracht op andere blogs. Bron: Belga