Microsofts nieuwe browser Internet Explorer 9 (IE9) is vandaag beschikbaar in bètaversie. Opmerkelijk: Google-topman Brian Rakowski is alvast enthousiast.

"We verwelkomen echt de innovatie en we zijn opgetogen over meer ondersteuning van standaarden", aldus de product manager van Google Chrome in de Financial Times. Hij geeft zelfs toe dat Microsoft op bepaalde vlakken Google heeft afgetroefd, al voegt hij eraan toe dat de eigen browser Chrome dat binnen twee maanden weer zal goedmaken.

Microsoft wil met IE9 de grens tussen applicaties en websites doen vervagen. Dat doet het bedrijf door IE9 rechtstreeks te enten op de grafische processor van een pc. Microsoft noemt dat 'hardware acceleration'. Daardoor zou het lijken alsof webpagina's veeleer draaien op de machine. Dat zou naar eigen zeggen betere responstijden creëren en de browser beter doen omgaan en interageren met websites. Ook Google wil dat binnenkort in een nieuwe versie van Chrome toevoegen.

Verder heeft Microsoft in IE9 meer ondersteuning toegevoegd voor geavanceerde webstandaarden. Ook dat kan een webreus als Google uiteraard bekoren, daar waar Microsoft standaardenondersteuning in het verleden vaak stiefmoederlijk behandelde.

Volgens Amerikaanse cijfers heeft IE vandaag een marktaandeel van zowat 60 procent. Firefox haalt een kleine 23 procent, Chrome 7,5 procent en Safari iets meer dan 5 procent.

Microsofts nieuwe browser Internet Explorer 9 (IE9) is vandaag beschikbaar in bètaversie. Opmerkelijk: Google-topman Brian Rakowski is alvast enthousiast. "We verwelkomen echt de innovatie en we zijn opgetogen over meer ondersteuning van standaarden", aldus de product manager van Google Chrome in de Financial Times. Hij geeft zelfs toe dat Microsoft op bepaalde vlakken Google heeft afgetroefd, al voegt hij eraan toe dat de eigen browser Chrome dat binnen twee maanden weer zal goedmaken. Microsoft wil met IE9 de grens tussen applicaties en websites doen vervagen. Dat doet het bedrijf door IE9 rechtstreeks te enten op de grafische processor van een pc. Microsoft noemt dat 'hardware acceleration'. Daardoor zou het lijken alsof webpagina's veeleer draaien op de machine. Dat zou naar eigen zeggen betere responstijden creëren en de browser beter doen omgaan en interageren met websites. Ook Google wil dat binnenkort in een nieuwe versie van Chrome toevoegen. Verder heeft Microsoft in IE9 meer ondersteuning toegevoegd voor geavanceerde webstandaarden. Ook dat kan een webreus als Google uiteraard bekoren, daar waar Microsoft standaardenondersteuning in het verleden vaak stiefmoederlijk behandelde. Volgens Amerikaanse cijfers heeft IE vandaag een marktaandeel van zowat 60 procent. Firefox haalt een kleine 23 procent, Chrome 7,5 procent en Safari iets meer dan 5 procent.