Google verwijdert materiaal van Copiepresse uit index

Zoekrobot Google neemt het materiaal van Copiepresse, de vereniging van Frans- en Duitstalige krantenuitgevers van België, niet meer op in haar index. Dat deelt Google zelf mee.Google zegt dat het daarmee gevolg geeft aan het besluit van het hof van beroep van mei 2011. Het hof van beroep van Brussel bevestigde toen grotendeels een uitspraak in eerste aanleg van februari 2007. De rechter legde Google toen in kortgeding een publicatieverbod op voor het materiaal van Copiepresse in Google Nieuws. Om schadevergoedingen te vermijden, leefde Google die beslissing al langer na. Nu beslist Google om het materiaal van de Frans- en Duitstalige krantenuitgevers ook niet langer in haar “gewone” index op te nemen. Wie dus op zoek gaat naar de websites van leden van Copiepresse via de zoekmachine van Google wordt daar dus niet meer naar doorverwezen. Volgens Google is de beslissing genomen om in overeenstemming te zijn met de uitspraak van de Brusselse rechter in beroep.

Zoekrobot Google neemt het materiaal van Copiepresse, de vereniging van Frans- en Duitstalige krantenuitgevers van België, niet meer op in haar index. Dat deelt Google zelf mee.Google zegt dat het daarmee gevolg geeft aan het besluit van het hof van beroep van mei 2011.

Het hof van beroep van Brussel bevestigde toen grotendeels een uitspraak in eerste aanleg van februari 2007. De rechter legde Google toen in kortgeding een publicatieverbod op voor het materiaal van Copiepresse in Google Nieuws. Om schadevergoedingen te vermijden, leefde Google die beslissing al langer na.

Nu beslist Google om het materiaal van de Frans- en Duitstalige krantenuitgevers ook niet langer in haar “gewone” index op te nemen. Wie dus op zoek gaat naar de websites van leden van Copiepresse via de zoekmachine van Google wordt daar dus niet meer naar doorverwezen. Volgens Google is de beslissing genomen om in overeenstemming te zijn met de uitspraak van de Brusselse rechter in beroep.

Volgens Simon Morrison, manager auteursrechtenbeleid en communicatie van Google voor Europa, hoeft het niet te betekenen dat de websites niet langer raadpleegbaar zullen zijn via de zoekmachine van Google. Via een systeem van metatags kunnen de uitgevers alsnog zelf aangeven wat ze al dan niet willen opgenomen zien in de zoekindex van Google en bijvoorbeeld niet in Google Nieuws.

Over een eventueel cassatieberoep tegen de beslissing van het hof van beroep is nog geen beslissing genomen, klinkt het.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content