Google gaat experimenteren met nieuwe, fysieke beveiligingsmethodes om op het web in te loggen, zoals een USB-drive en een ring voor rond je vinger. Die moeten op termijn het wachtwoord gaan vervangen. Dat meldt technologiesite Wired.

In de ogen van Google-medewerkers Eric Grosse en Mayank Upadhyay is een kleine USB-drive een potentieel alternatief voor een wachtwoord. Dit is een cryptografische kaart die je simpelweg in je computer moet inpluggen om toegang te krijgen tot je internetdiensten.

Daarnaast ziet Google brood in een ring die je om je vinger moet doen, en die een 'smarcard' bevat om de gebruiker te identificeren en hem toegang te geven tot zijn webservices. Met deze ring kan je vanop afstand inloggen. Je gebruikt hem eigenlijk als een soort autosleutel.

Ook de smartphone zou op termijn kunnen dienen ter vervanging van een wachtwoord, aldus Google. Het is denkbaar dat je je telefoon middels draadloze technologie gebruikt om je accounts te raadplegen, zonder dat je hiervoor verbonden moet zijn met het internet.

Omdat de zoekgigant deze beveiligingsmethodes wil testen in samenwerking met andere websites, heeft Google een onafhankelijk protocol ontwikkeld dat de technologie ook ter beschikking stelt van anderen.

Overigens biedt Google met zijn Authenticator-app al een hele tijd een dubbele bescherming aan voor zijn Gmail- en Agenda abonnees. Zij dienen bovenop hun gebruikersnaam en paswoord een zescijferige code in te geven om van de diensten gebruik te kunnen maken.

Google gaat experimenteren met nieuwe, fysieke beveiligingsmethodes om op het web in te loggen, zoals een USB-drive en een ring voor rond je vinger. Die moeten op termijn het wachtwoord gaan vervangen. Dat meldt technologiesite Wired. In de ogen van Google-medewerkers Eric Grosse en Mayank Upadhyay is een kleine USB-drive een potentieel alternatief voor een wachtwoord. Dit is een cryptografische kaart die je simpelweg in je computer moet inpluggen om toegang te krijgen tot je internetdiensten. Daarnaast ziet Google brood in een ring die je om je vinger moet doen, en die een 'smarcard' bevat om de gebruiker te identificeren en hem toegang te geven tot zijn webservices. Met deze ring kan je vanop afstand inloggen. Je gebruikt hem eigenlijk als een soort autosleutel. Ook de smartphone zou op termijn kunnen dienen ter vervanging van een wachtwoord, aldus Google. Het is denkbaar dat je je telefoon middels draadloze technologie gebruikt om je accounts te raadplegen, zonder dat je hiervoor verbonden moet zijn met het internet. Omdat de zoekgigant deze beveiligingsmethodes wil testen in samenwerking met andere websites, heeft Google een onafhankelijk protocol ontwikkeld dat de technologie ook ter beschikking stelt van anderen. Overigens biedt Google met zijn Authenticator-app al een hele tijd een dubbele bescherming aan voor zijn Gmail- en Agenda abonnees. Zij dienen bovenop hun gebruikersnaam en paswoord een zescijferige code in te geven om van de diensten gebruik te kunnen maken.