Internetzoekrobot Google werkt aan een online betalingssysteem dat kranten zou toelaten hun lezers te laten betalen om toegang te krijgen tot online artikels. Dat stelt de mediadenktank van de universiteit van Harvard (Verenigde Staten).

Volgens het Nieman Journalism Lab zou Google zijn project reeds hebben voorgelegd aan de Newspaper Association of America, de vereniging van Amerikaanse dagbladen, nadat die bij verschillende gespecialiseerde vennootschappen inlichtingen had ingewonnen over de haalbaarheid van zo'n betaalsysteem.

Tegelijkertijd noemt het Nieman Journalism Lab het verrassend dat Google zijn diensten aan de media wil aanbieden, gezien de "fragiele relatie van de pers met Google". Verschillende kranten zijn immers allerminst te spreken over Google News, de nieuwscompilatiesite van Google die lezers naar de online inhoud van kranten doorverwijst, zonder dat ze daarvoor een cent moeten ophoesten. Google meent daarentegen dat het de kranten een gratis dienst verleent door de gebruikers naar hun sites te loodsen.

De Amerikaanse kranten en tijdschriften denken nog steeds na over een manier om de daling in reclame-inkomsten op te vangen. Vorige maand nog meldde de Los Angeles Times dat News Corp., de groep van mediareus Rupert Murdoch, rond de tafel had gezeten met de uitgeversgroepen achter grote kranten, zoals de New York Times, over de mogelijkheid om een consortium in het leven te roepen dat de toegang tot de content op hun sites betalend zou maken.

In zijn uiteenzetting aan de NAA stelt Google dat publiciteit wellicht de grootste bron van inkomsten zal blijven voor mediabedrijven, maar dat gebruikers laten betalen een niet te verwaarlozen bijkomende inkomst kan opleveren.

Bron: Belga

Internetzoekrobot Google werkt aan een online betalingssysteem dat kranten zou toelaten hun lezers te laten betalen om toegang te krijgen tot online artikels. Dat stelt de mediadenktank van de universiteit van Harvard (Verenigde Staten). Volgens het Nieman Journalism Lab zou Google zijn project reeds hebben voorgelegd aan de Newspaper Association of America, de vereniging van Amerikaanse dagbladen, nadat die bij verschillende gespecialiseerde vennootschappen inlichtingen had ingewonnen over de haalbaarheid van zo'n betaalsysteem. Tegelijkertijd noemt het Nieman Journalism Lab het verrassend dat Google zijn diensten aan de media wil aanbieden, gezien de "fragiele relatie van de pers met Google". Verschillende kranten zijn immers allerminst te spreken over Google News, de nieuwscompilatiesite van Google die lezers naar de online inhoud van kranten doorverwijst, zonder dat ze daarvoor een cent moeten ophoesten. Google meent daarentegen dat het de kranten een gratis dienst verleent door de gebruikers naar hun sites te loodsen. De Amerikaanse kranten en tijdschriften denken nog steeds na over een manier om de daling in reclame-inkomsten op te vangen. Vorige maand nog meldde de Los Angeles Times dat News Corp., de groep van mediareus Rupert Murdoch, rond de tafel had gezeten met de uitgeversgroepen achter grote kranten, zoals de New York Times, over de mogelijkheid om een consortium in het leven te roepen dat de toegang tot de content op hun sites betalend zou maken. In zijn uiteenzetting aan de NAA stelt Google dat publiciteit wellicht de grootste bron van inkomsten zal blijven voor mediabedrijven, maar dat gebruikers laten betalen een niet te verwaarlozen bijkomende inkomst kan opleveren. Bron: Belga