Google werkt aan een nieuw besturingssysteem. De broncode ervan is opgedoken in googlesource, de eigen code repository van de internetgigant. Geïnteresseerden kunnen het nieuwe OS hier downloaden en gebruikers zijn er bijvoorbeeld al in geslaagd om er een Raspberry Pi mee op te starten.

Het project kreeg de codenaam Fuchsia mee, en is gebaseerd op de Magenta kernel.

Embedded en meer

Met Magenta wijkt Google voor zijn nieuwe systeem af van begane paden. Waar Android en Chrome nog gebaseerd zijn op Linux, liggen de wortels van Fuchsia en Magenta bij LittleKernel, een mini-kernel die gemaakt is voor 'embedded' systemen. Dat zijn computers die een specifieke, beperkte functie uitvoeren, meestal binnen een groter geheel.

Magenta is dan wel gebouwd op zo'n microkernel, het OS heeft duidelijk meer ambitie. Volgens Google's eigen documentatie is Magenta gemaakt voor moderne mobiele toestellen en pc's met snelle processoren en een degelijke hoeveelheid ram. Het ondersteunt bovendien enkele geavanceerde functies, waaronder het renderen van graphics.

Een puur Internet of Things-systeem zal het dus waarschijnlijk niet worden. Wat Google dan wel van plan is? Een gaming OS voor augmented of virtual reality lijkt alvast een optie, maar buiten de broncode wil de internetgigant voorlopig niets kwijt.

Google werkt aan een nieuw besturingssysteem. De broncode ervan is opgedoken in googlesource, de eigen code repository van de internetgigant. Geïnteresseerden kunnen het nieuwe OS hier downloaden en gebruikers zijn er bijvoorbeeld al in geslaagd om er een Raspberry Pi mee op te starten. Het project kreeg de codenaam Fuchsia mee, en is gebaseerd op de Magenta kernel. Embedded en meerMet Magenta wijkt Google voor zijn nieuwe systeem af van begane paden. Waar Android en Chrome nog gebaseerd zijn op Linux, liggen de wortels van Fuchsia en Magenta bij LittleKernel, een mini-kernel die gemaakt is voor 'embedded' systemen. Dat zijn computers die een specifieke, beperkte functie uitvoeren, meestal binnen een groter geheel. Magenta is dan wel gebouwd op zo'n microkernel, het OS heeft duidelijk meer ambitie. Volgens Google's eigen documentatie is Magenta gemaakt voor moderne mobiele toestellen en pc's met snelle processoren en een degelijke hoeveelheid ram. Het ondersteunt bovendien enkele geavanceerde functies, waaronder het renderen van graphics. Een puur Internet of Things-systeem zal het dus waarschijnlijk niet worden. Wat Google dan wel van plan is? Een gaming OS voor augmented of virtual reality lijkt alvast een optie, maar buiten de broncode wil de internetgigant voorlopig niets kwijt.