Google zegt 9500 nieuwe kwaadaardige websites per dag te zien opduiken. Vooral phishing leeft op.

De internetreus is al 5 jaar bezig met zijn 'Safe Browsing'-initiatief, waarbij het gebruikers probeert weg te houden van kwaadaardige websites. Om die 5 jaar security-inspanningen in de kijker te zetten, heeft de Google-afdeling enkele cijfers bij elkaar gesprokkeld.

Zo blijken er dagelijks 9500 nieuwe kwaadaardige websites gedetecteerd te worden. Ofwel zijn dat onschuldige websites die aangevallen en gecompromitteerd zijn, ofwel zijn dat websites die specifiek voor kwaadaardige doeleinden opgezet zijn.

Het aantal phishingsites is doorheen de jaren vrij spectaculair gegroeid. Dit jaar blokkeerde de zoekreus ruim 300.000 phishing sites per maand. Drie jaar geleden waren er dat nog maar 100.000. Bovendien worden de technieken om mensen gegevens af te snoepen steeds gesofisticeerder. Veel phishingpagina's blijven niet langer dan een uur online, om detectie te vermijden. Via 'spear phishing' worden heel specifieke mensen (vaak bepaalde functies binnen bedrijven) een doelwit. Of phishingsites verspreiden nu - als een valse vertrouwde site - malware op de pc's van de bezoekers.

Google zegt 9500 nieuwe kwaadaardige websites per dag te zien opduiken. Vooral phishing leeft op. De internetreus is al 5 jaar bezig met zijn 'Safe Browsing'-initiatief, waarbij het gebruikers probeert weg te houden van kwaadaardige websites. Om die 5 jaar security-inspanningen in de kijker te zetten, heeft de Google-afdeling enkele cijfers bij elkaar gesprokkeld. Zo blijken er dagelijks 9500 nieuwe kwaadaardige websites gedetecteerd te worden. Ofwel zijn dat onschuldige websites die aangevallen en gecompromitteerd zijn, ofwel zijn dat websites die specifiek voor kwaadaardige doeleinden opgezet zijn. Het aantal phishingsites is doorheen de jaren vrij spectaculair gegroeid. Dit jaar blokkeerde de zoekreus ruim 300.000 phishing sites per maand. Drie jaar geleden waren er dat nog maar 100.000. Bovendien worden de technieken om mensen gegevens af te snoepen steeds gesofisticeerder. Veel phishingpagina's blijven niet langer dan een uur online, om detectie te vermijden. Via 'spear phishing' worden heel specifieke mensen (vaak bepaalde functies binnen bedrijven) een doelwit. Of phishingsites verspreiden nu - als een valse vertrouwde site - malware op de pc's van de bezoekers.