De gouverneurs van ons land krijgen binnenkort toegang tot het Astrid-netwerk van de hulpdiensten. Zo zijn ze ook mobiel bereikbaar in noodsituaties.

Vandaag hebben de gouverneurs net zoals de regering en de kritieke infrastructuur in ons land een toestel op het Regetel-netwerk, het zelfstandige telecomnetwerk van de overheid voor crisissituaties. Een mobiele variant van dat netwerk is er niet, maar de gouverneurs kunnen binnenkort wel gebruik maken van het draadloos Tetra-netwerk van de hulpdiensten.

"Er zijn momenteel plannen om de gouverneurs uit te rusten met Astrid-posten, specifiek voor crisisdoeleinden", zegt Jaak Raes, directeur-generaal van het crisiscentrum.

"Zij zullen gebruik maken van voor hen gereserveerde gespreksgroepen op Astrid." Een concrete datum is er nog niet, maar de gespreksgroepen zijn wel al aangemaakt. "Gouverneurs zitten in de lijn van natuurlijke gesprekspartners bij incidenten", zegt Raes. "Bij een provinciale rampenfase, of wanneer de normale communicatie uitvalt, dan kunnen zij zich behelpen met Astrid. Niet enkel als noodoplossing, maar ook om rechtstreeks contact te hebben met de beleidscellen."

De gouverneurs van ons land krijgen binnenkort toegang tot het Astrid-netwerk van de hulpdiensten. Zo zijn ze ook mobiel bereikbaar in noodsituaties. Vandaag hebben de gouverneurs net zoals de regering en de kritieke infrastructuur in ons land een toestel op het Regetel-netwerk, het zelfstandige telecomnetwerk van de overheid voor crisissituaties. Een mobiele variant van dat netwerk is er niet, maar de gouverneurs kunnen binnenkort wel gebruik maken van het draadloos Tetra-netwerk van de hulpdiensten. "Er zijn momenteel plannen om de gouverneurs uit te rusten met Astrid-posten, specifiek voor crisisdoeleinden", zegt Jaak Raes, directeur-generaal van het crisiscentrum. "Zij zullen gebruik maken van voor hen gereserveerde gespreksgroepen op Astrid." Een concrete datum is er nog niet, maar de gespreksgroepen zijn wel al aangemaakt. "Gouverneurs zitten in de lijn van natuurlijke gesprekspartners bij incidenten", zegt Raes. "Bij een provinciale rampenfase, of wanneer de normale communicatie uitvalt, dan kunnen zij zich behelpen met Astrid. Niet enkel als noodoplossing, maar ook om rechtstreeks contact te hebben met de beleidscellen."