In de strijd tegen de stijgende stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika, wordt voortaan een nieuw technologisch middel ingezet. In de hoorns van dieren wordt voortaan een gps-chip ingeplant, waardoor het dier altijd kan worden gevolgd.

Vijf neushoorns in de Noordwestelijke Provincie zijn alvast uitgerust met een chip, als het systeem effectief blijkt te zijn, dan zal het later worden toegepast voor de hele regio, aldus Rusty Husler, directeur van de parken in de provincie.

"De bewegingen van de dieren worden 24 uur op 24, en 7 dagen op 7 gevolgd. Als de dieren worden aangevallen, dan worden de wachters gewaarschuwd via een alarmsysteem", zo luidt het. Het alarm wordt geactiveerd als de dieren ruime tijd niet bewegen, of als er sprake is van een ongewone activiteit.

Sinds 2006 worden witte en zwarte neushoorns in Zuid-Afrika en buurland Zimbabwe steeds vaker het slachtoffer van stropers. De hoorns van de dieren zijn zeer gewild in Azië waar het onder andere als afrodisiacum wordt gebruikt. Dit jaar alleen al werden in Zuid-Afrika meer dan 210 neushoorns op gruwelijke wijze gedood. In 2009 bedroeg dat aantal "slechts" 122.

Bron: Belga

In de strijd tegen de stijgende stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika, wordt voortaan een nieuw technologisch middel ingezet. In de hoorns van dieren wordt voortaan een gps-chip ingeplant, waardoor het dier altijd kan worden gevolgd. Vijf neushoorns in de Noordwestelijke Provincie zijn alvast uitgerust met een chip, als het systeem effectief blijkt te zijn, dan zal het later worden toegepast voor de hele regio, aldus Rusty Husler, directeur van de parken in de provincie. "De bewegingen van de dieren worden 24 uur op 24, en 7 dagen op 7 gevolgd. Als de dieren worden aangevallen, dan worden de wachters gewaarschuwd via een alarmsysteem", zo luidt het. Het alarm wordt geactiveerd als de dieren ruime tijd niet bewegen, of als er sprake is van een ongewone activiteit. Sinds 2006 worden witte en zwarte neushoorns in Zuid-Afrika en buurland Zimbabwe steeds vaker het slachtoffer van stropers. De hoorns van de dieren zijn zeer gewild in Azië waar het onder andere als afrodisiacum wordt gebruikt. Dit jaar alleen al werden in Zuid-Afrika meer dan 210 neushoorns op gruwelijke wijze gedood. In 2009 bedroeg dat aantal "slechts" 122. Bron: Belga