China heeft gisteren zijn eigen GPS-systeem in gebruik genomen. Het satellietnavigatiesysteem draagt de naam Beidou, en dekt voorlopig enkel China en enkele buurlanden. De Chinese overheid is al elf jaar in de weer met het opzetten van een eigen GPS-systeem. De voornaamste reden voor de lancering is niet het gebruik door civiele sectoren, maar wel de mogelijkheden op militair vlak.

Dankzij Beidou is China niet langer afhankelijk van het Amerikaanse GPS-systeem, en volgens een onderzoek van de Amerikaanse universiteit MIT zou het satellietnavigatiesysteem ook gebruikt kunnen worden bij het lanceren van kruisraketten.

Na het Amerikaanse gps-systeem en het Russische Glonass is Beidou het derde systeem voor plaatsbepaling en navigatie op basis van satellieten. Een vierde systeem, het Europese Galileo, zal pas tegen 2020 op punt staan.

Beidou zou momenteel ook minder accuraat zijn dan zijn Amerikaanse equivalent. Momenteel kan het een gebruiker tot op 25 meter nauwkeurig lokaliseren. Tegen eind volgend jaar moet dat 10 meter worden.

China heeft gisteren zijn eigen GPS-systeem in gebruik genomen. Het satellietnavigatiesysteem draagt de naam Beidou, en dekt voorlopig enkel China en enkele buurlanden. De Chinese overheid is al elf jaar in de weer met het opzetten van een eigen GPS-systeem. De voornaamste reden voor de lancering is niet het gebruik door civiele sectoren, maar wel de mogelijkheden op militair vlak. Dankzij Beidou is China niet langer afhankelijk van het Amerikaanse GPS-systeem, en volgens een onderzoek van de Amerikaanse universiteit MIT zou het satellietnavigatiesysteem ook gebruikt kunnen worden bij het lanceren van kruisraketten. Na het Amerikaanse gps-systeem en het Russische Glonass is Beidou het derde systeem voor plaatsbepaling en navigatie op basis van satellieten. Een vierde systeem, het Europese Galileo, zal pas tegen 2020 op punt staan. Beidou zou momenteel ook minder accuraat zijn dan zijn Amerikaanse equivalent. Momenteel kan het een gebruiker tot op 25 meter nauwkeurig lokaliseren. Tegen eind volgend jaar moet dat 10 meter worden.