De Amerikaanse luchtmacht heeft eind vorige week de systeemmigratie voltooid van het zenuwcentrum van het gps-netwerk. Het tot dusver gebruikte mainframe uit de jaren '70 maakte plaats voor een systeem gebaseerd op Unix.

'Architecture Evolution Plan' (AEP) is de naam van het Unix-systeem waarop het zenuwcentrum van het wereldwijde gps-netwerk sinds kort draait. De Amerikaanse luchtmacht, eigenaar van het global positioning system (gps), voltooide op 14 september de laatste (vierde) fase van de systeemmigratie.

Het zenuwcentrum, dat is ingericht op de Schriever Airforce Base in Colorado, draaide voorheen op een sterk verouderde mainframe computer uit de jaren '70. Met het systeem werden de 32 rond de aarde cirkelende gps-satellieten bediend. Ook verzorgde het systeem de navigatieinformatie die de satellieten naar gps-gebruikers uitzenden.

Met de migratie naar AEP wil de Amerikaanse overheid de gps-dienstverlening verbeteren. Zo kan het nieuwe systeem ook de nieuwste generatie IIF-satellieten bedienen en biedt het betere beveiligingsmogelijkheden. Gps wordt namelijk niet alleen door miljoenen individuele gebruikers gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door militairen in de strijd tegen terrorisme.

Nu de migratie is afgerond, volgt een uitgebreide en langdurige evaluatieperiode van het nieuwe systeem. Migratie en evaluatie gebeuren in samenwerking met grote Amerikaanse toeleveranciers als Boeing, Lockheed Martin en The Aerospace Corporation.

In samenwerking met [Computable]

De Amerikaanse luchtmacht heeft eind vorige week de systeemmigratie voltooid van het zenuwcentrum van het gps-netwerk. Het tot dusver gebruikte mainframe uit de jaren '70 maakte plaats voor een systeem gebaseerd op Unix. 'Architecture Evolution Plan' (AEP) is de naam van het Unix-systeem waarop het zenuwcentrum van het wereldwijde gps-netwerk sinds kort draait. De Amerikaanse luchtmacht, eigenaar van het global positioning system (gps), voltooide op 14 september de laatste (vierde) fase van de systeemmigratie. Het zenuwcentrum, dat is ingericht op de Schriever Airforce Base in Colorado, draaide voorheen op een sterk verouderde mainframe computer uit de jaren '70. Met het systeem werden de 32 rond de aarde cirkelende gps-satellieten bediend. Ook verzorgde het systeem de navigatieinformatie die de satellieten naar gps-gebruikers uitzenden. Met de migratie naar AEP wil de Amerikaanse overheid de gps-dienstverlening verbeteren. Zo kan het nieuwe systeem ook de nieuwste generatie IIF-satellieten bedienen en biedt het betere beveiligingsmogelijkheden. Gps wordt namelijk niet alleen door miljoenen individuele gebruikers gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door militairen in de strijd tegen terrorisme. Nu de migratie is afgerond, volgt een uitgebreide en langdurige evaluatieperiode van het nieuwe systeem. Migratie en evaluatie gebeuren in samenwerking met grote Amerikaanse toeleveranciers als Boeing, Lockheed Martin en The Aerospace Corporation. In samenwerking met [Computable]