De Universiteit Antwerpen (UA), VDAB en Cevora hebben de handen in elkaar geslagen en 15 werkzoekende it'ers een korte, maar intensieve opleiding gegeven tot 'business architect'. De 15 studeren vandaag af.

"De vraag kwam eigenlijk van bedrijven, die vaststelden dat de spoeling op vlak van business architects dun is op de arbeidsmarkt", vertelt ons professor Carlos De Backer, van de UA. "Daarop hebben wij de vraag gesteld aan VDAB en opleidingsspecialist Cevora of zij in hun databank mensen hadden zitten die voldoen aan het gezochte profiel om business architect te kunnen worden."

De zoektocht leidde tot 50 geschikte profielen. "De criteria waren een goed basisdiploma en toch al een aantal jaren ervaring in een organisatie of bedrijf. Tijdens een gesprek moesten ze dan aantonen of ze gemotiveerd voor en geïnteresseerd waren in een intensieve opleiding tot business architect." Zo kwamen de UA, VDAB en Cevora uiteindelijk tot 15 mensen, die de opleiding mochten volgen. "Het was de eerste keer, dus hebben we het aantal beperkt gehouden." VDAB en Cevora hebben de opleiding volledig bekostigd.

De opleiding startte in november. "Een stevig programma, elke dag van 8u30 tot 17u00 en dat gedurende 20 werkdagen. Zo kom je tot 120 uur opleiding", aldus De Backer. De lessen werden gegeven door proffen en docenten van de UA. Ze gingen onder meer in op enterprise architectuur, het beschrijven van bedrijfsprocessen, de overgang van daar naar IT en governance. "Ook voor onze lesgevers - die vooral een heel brede theoretische bagage hebben - was de interactie met mensen die soms jaren in het bedrijfsleven gestaan hebben erg interessant."

Vandaag vindt de afsluitende receptie plaats. "We hebben alvast veel positieve reacties gehad uit de bedrijfswereld. Ongeveer de helft van de mensen die de opleiding gevolgd hebben, staat nu heel dicht bij een job, al heeft voorlopig nog niemand een contract getekend." Dat is voldoende om te besluiten dat de opleiding een succes was en dat ze waarschijnlijk volgend jaar nog eens zal plaatsvinden. "Misschien wordt ze nog met een paar weken verlengd, om nog wat dieper te kunnen ingaan op bepaalde topics."

De Universiteit Antwerpen (UA), VDAB en Cevora hebben de handen in elkaar geslagen en 15 werkzoekende it'ers een korte, maar intensieve opleiding gegeven tot 'business architect'. De 15 studeren vandaag af. "De vraag kwam eigenlijk van bedrijven, die vaststelden dat de spoeling op vlak van business architects dun is op de arbeidsmarkt", vertelt ons professor Carlos De Backer, van de UA. "Daarop hebben wij de vraag gesteld aan VDAB en opleidingsspecialist Cevora of zij in hun databank mensen hadden zitten die voldoen aan het gezochte profiel om business architect te kunnen worden." De zoektocht leidde tot 50 geschikte profielen. "De criteria waren een goed basisdiploma en toch al een aantal jaren ervaring in een organisatie of bedrijf. Tijdens een gesprek moesten ze dan aantonen of ze gemotiveerd voor en geïnteresseerd waren in een intensieve opleiding tot business architect." Zo kwamen de UA, VDAB en Cevora uiteindelijk tot 15 mensen, die de opleiding mochten volgen. "Het was de eerste keer, dus hebben we het aantal beperkt gehouden." VDAB en Cevora hebben de opleiding volledig bekostigd. De opleiding startte in november. "Een stevig programma, elke dag van 8u30 tot 17u00 en dat gedurende 20 werkdagen. Zo kom je tot 120 uur opleiding", aldus De Backer. De lessen werden gegeven door proffen en docenten van de UA. Ze gingen onder meer in op enterprise architectuur, het beschrijven van bedrijfsprocessen, de overgang van daar naar IT en governance. "Ook voor onze lesgevers - die vooral een heel brede theoretische bagage hebben - was de interactie met mensen die soms jaren in het bedrijfsleven gestaan hebben erg interessant." Vandaag vindt de afsluitende receptie plaats. "We hebben alvast veel positieve reacties gehad uit de bedrijfswereld. Ongeveer de helft van de mensen die de opleiding gevolgd hebben, staat nu heel dicht bij een job, al heeft voorlopig nog niemand een contract getekend." Dat is voldoende om te besluiten dat de opleiding een succes was en dat ze waarschijnlijk volgend jaar nog eens zal plaatsvinden. "Misschien wordt ze nog met een paar weken verlengd, om nog wat dieper te kunnen ingaan op bepaalde topics."