Grote softwareleveranciers vertragen de omzetgroei van de business intelligence-markt door onder andere gratis BI-tools toe te voegen aan softwarepakketten. Dat stelt Gartner in een marktanalyse.

De markt voor business intelligence (BI) groeit maar grote softwareleveranciers vertragen de omzetgroei. BI-tools worden steeds vaker tegen lage kosten of zelfs gratis toegevoegd aan grote softwarepakketten. Daardoor dragen de grote spelers wel bij aan meer inzet van BI maar dat komt niet terug in de omzetresultaten. Dat stelt onderzoeksbureau Gartner in een marktanalyse.

Het valt de marktonderzoekers verder op dat grote leveranciers financieringsmodellen inzetten om te concurreren met kleinere leveranciers. Grote leveranciers bieden klanten renteloze leningen aan voor de aanschaf van software. De verkoop is ook steeds meer gericht op een prijsmodel waarbij per licentie wordt betaald. Kleine leveranciers hebben vaak niet de financiële middelen om die modellen aan te bieden.

Om een sterke concurrentiepositie te houden, moeten kleinere BI-leveranciers zich volgens Gartner meer richten op innovatie. Volgens de onderzoekers kunnen kleinere leveranciers concurreren met de grote door bedrijfsspecifieke oplossingen te ontwikkelen, software te maken die gebruiksvriendelijk is en sneller nieuwe functionaliteiten te bieden. Het gaat bijvoorbeeld om virtualisatie en web 2.0 toepassingen.

De marktonderzoeker raadt bedrijven die overwegen om nieuwe BI-software aan te schaffen aan om eerst te inventariseren welke BI-toepassingen ze al in huis hebben. Vaak blijken de nodige toepassingen al geïntegreerd te zijn in bestaande paketten zoals Excel en e-mailprogramma's waardoor het niet nodig is om te investeren in nieuwe producten.

In samenwerking met Computable

Grote softwareleveranciers vertragen de omzetgroei van de business intelligence-markt door onder andere gratis BI-tools toe te voegen aan softwarepakketten. Dat stelt Gartner in een marktanalyse. De markt voor business intelligence (BI) groeit maar grote softwareleveranciers vertragen de omzetgroei. BI-tools worden steeds vaker tegen lage kosten of zelfs gratis toegevoegd aan grote softwarepakketten. Daardoor dragen de grote spelers wel bij aan meer inzet van BI maar dat komt niet terug in de omzetresultaten. Dat stelt onderzoeksbureau Gartner in een marktanalyse. Het valt de marktonderzoekers verder op dat grote leveranciers financieringsmodellen inzetten om te concurreren met kleinere leveranciers. Grote leveranciers bieden klanten renteloze leningen aan voor de aanschaf van software. De verkoop is ook steeds meer gericht op een prijsmodel waarbij per licentie wordt betaald. Kleine leveranciers hebben vaak niet de financiële middelen om die modellen aan te bieden. Om een sterke concurrentiepositie te houden, moeten kleinere BI-leveranciers zich volgens Gartner meer richten op innovatie. Volgens de onderzoekers kunnen kleinere leveranciers concurreren met de grote door bedrijfsspecifieke oplossingen te ontwikkelen, software te maken die gebruiksvriendelijk is en sneller nieuwe functionaliteiten te bieden. Het gaat bijvoorbeeld om virtualisatie en web 2.0 toepassingen. De marktonderzoeker raadt bedrijven die overwegen om nieuwe BI-software aan te schaffen aan om eerst te inventariseren welke BI-toepassingen ze al in huis hebben. Vaak blijken de nodige toepassingen al geïntegreerd te zijn in bestaande paketten zoals Excel en e-mailprogramma's waardoor het niet nodig is om te investeren in nieuwe producten. In samenwerking met Computable