Microsoft brengt een rist gratis ontwikkelingstools op de markt voor Windows Phone 7.

Redmond wil niet enkel de ontwikkelaars warm maken voor het nieuwe besturingssysteem, maar hoopt bij de introductie van de eerste WP7-toestellen ook al heel wat apps beschikbaar te hebben.

Geïnteresseerden kunnen onder meer een gratis versie van Visual Studio 2010, Silverlight 4 en XNA Game Studio 4.0 downloaden, om de beta versie van Expression Blend 4 (de toolkit voor het ontwerpen van een gebruikersinterface voor WP7), niet te vergeten.

Bij alle tools zit een emulator die Windows Phone 7 draait, opdat de softwarebouwers niet hoeven te wachten op de eerste toestellen, die in oktober op de markt komen. De emulator kan zelfs de multi-touch mogelijkheden van WP7 simuleren, mits de gebruikte pc beschikt over een aanraakscherm.

Microsoft benadrukt dat ontwikkelaars die al ervaring hebben met Silverlight en XNA, onmiddellijk aan de slag kunnen. De code voor WP7 zou immers grotendeels gelijk zijn aan die van Windows en de Xbox.

Applicaties die gebouwd werden voor Windows Mobile 6, draaien niet op telefoons met het nieuwe besturingssysteem, al garandeert Redmond wel compatibiliteit met andere Microsoft-platformen.

Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om externe apps te integreren. Zo kunnen Bing-kaarten of social media toepassingen bijvoorbeeld gelinkt worden aan fotoalbum-apps. De' ontwikkelingstools zorgen er dan wel voor toepassingen de WP7 look and feel meekrijgen.

In juni zou Microsoft de nieuwe Marketplace voor WP7-apps boven de doopvont houden. Naast de regionaal georiënteerde winkels, zou er ook een overkoepelende en wereldwijde appstore geïntroduceerd worden.

Microsoft brengt een rist gratis ontwikkelingstools op de markt voor Windows Phone 7. Redmond wil niet enkel de ontwikkelaars warm maken voor het nieuwe besturingssysteem, maar hoopt bij de introductie van de eerste WP7-toestellen ook al heel wat apps beschikbaar te hebben. Geïnteresseerden kunnen onder meer een gratis versie van Visual Studio 2010, Silverlight 4 en XNA Game Studio 4.0 downloaden, om de beta versie van Expression Blend 4 (de toolkit voor het ontwerpen van een gebruikersinterface voor WP7), niet te vergeten. Bij alle tools zit een emulator die Windows Phone 7 draait, opdat de softwarebouwers niet hoeven te wachten op de eerste toestellen, die in oktober op de markt komen. De emulator kan zelfs de multi-touch mogelijkheden van WP7 simuleren, mits de gebruikte pc beschikt over een aanraakscherm. Microsoft benadrukt dat ontwikkelaars die al ervaring hebben met Silverlight en XNA, onmiddellijk aan de slag kunnen. De code voor WP7 zou immers grotendeels gelijk zijn aan die van Windows en de Xbox. Applicaties die gebouwd werden voor Windows Mobile 6, draaien niet op telefoons met het nieuwe besturingssysteem, al garandeert Redmond wel compatibiliteit met andere Microsoft-platformen. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om externe apps te integreren. Zo kunnen Bing-kaarten of social media toepassingen bijvoorbeeld gelinkt worden aan fotoalbum-apps. De' ontwikkelingstools zorgen er dan wel voor toepassingen de WP7 look and feel meekrijgen. In juni zou Microsoft de nieuwe Marketplace voor WP7-apps boven de doopvont houden. Naast de regionaal georiënteerde winkels, zou er ook een overkoepelende en wereldwijde appstore geïntroduceerd worden.