In Europa zijn steeds meer gezinnen en bedrijven rechtstreeks aangesloten op een glasvezelnetwerk, via zogenaamde "fiber to the home" (FTTH of glasvezel tot in de huiskamer, nvdr).

In de eerste jaarhelft steeg de dekkingsgraad in Europa met 16 procent, goed voor 5,95 miljoen abonnees en 32 miljoen huizen eind juni. Maar België hinkt achterop, met slechts 5.350 abonnees.

De cijfers zijn afkomstig van de FTTH Council Europe. De glasvezeltechnologie is het meest verspreid in Litouwen (30% van de gezinnen met een FTTH), gevolgd door Noorwegen (18%) en Zweden (14,5%).

"De Scandinavische landen zijn het verst gevorderd. Maar het is ook interessant om vast te stellen dat landen in moeilijkheden, zoals Spanje of Portugal, veel vooruitgang boeken", aldus Hartwig Tauber, directeur-generaal van FFTH Council Europe. Volgens hem groeit het besef dat die infrastructuur voor snel internet een prioriteit is voor de toekomst. Grote economieën zoals Duitsland en Groot-Brittannië ontbreken in de top-22. En ook België telt niet mee.

Europa heeft als doelstelling om tegen 2020 alle Europese burgers aan te sluiten op een internetverbinding van 30 Mbps. De helft zou tegen dan een verbinding van meer dan 100 Mbps moeten hebben.

Bron: Belga

In Europa zijn steeds meer gezinnen en bedrijven rechtstreeks aangesloten op een glasvezelnetwerk, via zogenaamde "fiber to the home" (FTTH of glasvezel tot in de huiskamer, nvdr).In de eerste jaarhelft steeg de dekkingsgraad in Europa met 16 procent, goed voor 5,95 miljoen abonnees en 32 miljoen huizen eind juni. Maar België hinkt achterop, met slechts 5.350 abonnees. De cijfers zijn afkomstig van de FTTH Council Europe. De glasvezeltechnologie is het meest verspreid in Litouwen (30% van de gezinnen met een FTTH), gevolgd door Noorwegen (18%) en Zweden (14,5%). "De Scandinavische landen zijn het verst gevorderd. Maar het is ook interessant om vast te stellen dat landen in moeilijkheden, zoals Spanje of Portugal, veel vooruitgang boeken", aldus Hartwig Tauber, directeur-generaal van FFTH Council Europe. Volgens hem groeit het besef dat die infrastructuur voor snel internet een prioriteit is voor de toekomst. Grote economieën zoals Duitsland en Groot-Brittannië ontbreken in de top-22. En ook België telt niet mee. Europa heeft als doelstelling om tegen 2020 alle Europese burgers aan te sluiten op een internetverbinding van 30 Mbps. De helft zou tegen dan een verbinding van meer dan 100 Mbps moeten hebben. Bron: Belga