De Vlaamse overheid heeft dan toch het licht op groen gezet voor een eigen Vlaamse internetextensie. In de komende dagen kunnen kandidaten uit het middenveld zich aanmelden voor de concessie en de gunningsprocedure. "Als je weet dat het bieding venster voor het indienen van een kandidatuur voor een extensie opengaat op 12 januari en terug sluit op 12 april, is het erg kort dag en zullen de kandidaten zich moeten reppen", zegt voorzitter Rudi Vansnick van de Belgische afdeling van belangenvereniging Isoc. "Ik ben alvast erg benieuwd naar de kandidaturen."

Tot voor kort twijfelde de Vlaamse overheid nog aan het nut van een eigen internetextensie. Al had dat volgens insiders vooral te maken met de gevoelige politieke context, waarbij een .vlaanderen gezien zou kunnen worden als een stap in de richting van een onafhankelijk Vlaanderen. Nu er eindelijk een federale regering in het zadel zit, is dat argument allicht minder belangrijk geworden.

Intussen zouden verschillende externe partijen al te kennen gegeven hebben dat ze geïnteresseerd zijn in het opzetten en runnen van een internetachtervoegsel voor Vlaanderen. Het gaat om partijen die het dossier zelfs uit de handen van de autoriteiten wilden halen, als er niet snel duidelijkheid kwam over de zaak.

Onze overheid heeft met andere woorden geen alleenrecht op een internetextensie voor Vlaanderen. Ook andere (non profit) organisaties kunnen een dossier indienen bij Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert.

"Bij gelijkaardige initiatieven in het buitenland, wordt er bijna altijd gewerkt met partijen uit het middenveld, al dan niet met de steun van de lokale autoriteiten", zegt ook het afdelingshoofd Communicatie van de Vlaamse Overheid Karl Musschoot.

Eerder was altijd sprake van het achtervoegsel .vla voor Vlaanderen. Maar uiteindelijk ging de keuze naar .vlaanderen, dat volgens het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het meest helder en duidelijk is.

De Vlaamse overheid heeft dan toch het licht op groen gezet voor een eigen Vlaamse internetextensie. In de komende dagen kunnen kandidaten uit het middenveld zich aanmelden voor de concessie en de gunningsprocedure. "Als je weet dat het bieding venster voor het indienen van een kandidatuur voor een extensie opengaat op 12 januari en terug sluit op 12 april, is het erg kort dag en zullen de kandidaten zich moeten reppen", zegt voorzitter Rudi Vansnick van de Belgische afdeling van belangenvereniging Isoc. "Ik ben alvast erg benieuwd naar de kandidaturen." Tot voor kort twijfelde de Vlaamse overheid nog aan het nut van een eigen internetextensie. Al had dat volgens insiders vooral te maken met de gevoelige politieke context, waarbij een .vlaanderen gezien zou kunnen worden als een stap in de richting van een onafhankelijk Vlaanderen. Nu er eindelijk een federale regering in het zadel zit, is dat argument allicht minder belangrijk geworden. Intussen zouden verschillende externe partijen al te kennen gegeven hebben dat ze geïnteresseerd zijn in het opzetten en runnen van een internetachtervoegsel voor Vlaanderen. Het gaat om partijen die het dossier zelfs uit de handen van de autoriteiten wilden halen, als er niet snel duidelijkheid kwam over de zaak. Onze overheid heeft met andere woorden geen alleenrecht op een internetextensie voor Vlaanderen. Ook andere (non profit) organisaties kunnen een dossier indienen bij Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert. "Bij gelijkaardige initiatieven in het buitenland, wordt er bijna altijd gewerkt met partijen uit het middenveld, al dan niet met de steun van de lokale autoriteiten", zegt ook het afdelingshoofd Communicatie van de Vlaamse Overheid Karl Musschoot.Eerder was altijd sprake van het achtervoegsel .vla voor Vlaanderen. Maar uiteindelijk ging de keuze naar .vlaanderen, dat volgens het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het meest helder en duidelijk is.