Na de verkiezingen van 25 mei moet er een onderzoekscommissie komen die de praktijken van de NSA en GCHQ onderzoekt. Dat zegt federaal volksvertegenworodiger Stefaan Van Hecke (Groen!).

Aanleiding voor de oproep zijn het hackingverhaal van de UCL-professorjean-jaques Quisquater en de oproep van de Liga voor de Mensenrechten eerder deze week. "Groen en Ecolo steunen deze oproep van de Liga volmondig", zegt Van Hecke in een persmededeling.

Zo'n commissie moet onderzoeken hoe de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ zo ver zijn kunnen geraken en of ze daarbij werden geholpen door de Belgische inlichtingendiensten.

Wel is zo'n onderzoekscommissie nog niet voor meteen. Ze kan ten vroegste worden opgericht na de samenstelling van het parlement na de verkiezingen van 25 mei. Wel hoopt Van Hecke op een principieel akkoord waardoor de commissie snel van start kan gaan.

Na de verkiezingen van 25 mei moet er een onderzoekscommissie komen die de praktijken van de NSA en GCHQ onderzoekt. Dat zegt federaal volksvertegenworodiger Stefaan Van Hecke (Groen!). Aanleiding voor de oproep zijn het hackingverhaal van de UCL-professorjean-jaques Quisquater en de oproep van de Liga voor de Mensenrechten eerder deze week. "Groen en Ecolo steunen deze oproep van de Liga volmondig", zegt Van Hecke in een persmededeling. Zo'n commissie moet onderzoeken hoe de Amerikaanse NSA en Britse GCHQ zo ver zijn kunnen geraken en of ze daarbij werden geholpen door de Belgische inlichtingendiensten. Wel is zo'n onderzoekscommissie nog niet voor meteen. Ze kan ten vroegste worden opgericht na de samenstelling van het parlement na de verkiezingen van 25 mei. Wel hoopt Van Hecke op een principieel akkoord waardoor de commissie snel van start kan gaan.