De Apple II Plus was een van de eerste computermodellen die Apple op grotere schaal verkocht. Een elektronicahobbyist haalde een oud exemplaar uit elkaar om in zijn oude glorie te herstellen en gaat tijdens die onderhoudsbeurt in een video op YouTube in op de verschillende componenten.

Oude computers krijgen verzamelwaarde. Zo veilt Sotheby's op 15 juni 2012 een door Steve Jobs en Steve Wozniak in 1976 met de hand in elkaar gezette Apple I computer. Nu ja, computer... de Apple I was eigenlijk niet meer dan een moederbord (of logicboard zoals het bij Apple heet). Het veilinghuis verwacht voor het pioniersstuk een opbrengst tussen maar liefst 120.000 en 180.000 dollar.

De Apple II Plus, die verkocht werd van juni 1979 tot eind 1982, is een flink stuk minder waard, maar de Amerikaan Todd Harrison is zo verguld van deze oude 'vintage' computer dat toen hij op eBay een exemplaar op de kop wist te tikken, hij het toestel helemaal uit elkaar haalde om elk onderdeel grondig te reinigen. Deze hobbyist deelt zijn passie voor de Apple II Plus graag met anderen, want hij zette het hele proces, dat ruim een uur duurt, in twee delen op YouTube.

Niet alleen kom je te weten hoe je dertig jaar oud vuil verwijdert van de behuizing, Harrison gaat ook in op onderdelen zoals het moederbord met de geheugenbanken, een uitbreidingskaart waarmee je de Apple II Plus kan upgraden naar 64k(!) geheugen en de Applesoft BASIC programmeertaal die geleverd werd door... Microsoft.

Iets voor oudere lezers met een hang naar nostalgie, zou je denken. Maar jongere lezers kunnen de video ook beschouwen als een geschiedenisles, want zo oud is het computertijdperk inmiddels.

De Apple II Plus was een van de eerste computermodellen die Apple op grotere schaal verkocht. Een elektronicahobbyist haalde een oud exemplaar uit elkaar om in zijn oude glorie te herstellen en gaat tijdens die onderhoudsbeurt in een video op YouTube in op de verschillende componenten. Oude computers krijgen verzamelwaarde. Zo veilt Sotheby's op 15 juni 2012 een door Steve Jobs en Steve Wozniak in 1976 met de hand in elkaar gezette Apple I computer. Nu ja, computer... de Apple I was eigenlijk niet meer dan een moederbord (of logicboard zoals het bij Apple heet). Het veilinghuis verwacht voor het pioniersstuk een opbrengst tussen maar liefst 120.000 en 180.000 dollar. De Apple II Plus, die verkocht werd van juni 1979 tot eind 1982, is een flink stuk minder waard, maar de Amerikaan Todd Harrison is zo verguld van deze oude 'vintage' computer dat toen hij op eBay een exemplaar op de kop wist te tikken, hij het toestel helemaal uit elkaar haalde om elk onderdeel grondig te reinigen. Deze hobbyist deelt zijn passie voor de Apple II Plus graag met anderen, want hij zette het hele proces, dat ruim een uur duurt, in twee delen op YouTube. Niet alleen kom je te weten hoe je dertig jaar oud vuil verwijdert van de behuizing, Harrison gaat ook in op onderdelen zoals het moederbord met de geheugenbanken, een uitbreidingskaart waarmee je de Apple II Plus kan upgraden naar 64k(!) geheugen en de Applesoft BASIC programmeertaal die geleverd werd door... Microsoft. Iets voor oudere lezers met een hang naar nostalgie, zou je denken. Maar jongere lezers kunnen de video ook beschouwen als een geschiedenisles, want zo oud is het computertijdperk inmiddels.