Grootaandeelhouder houdt verkoop Ordina tegen

. © .

Verschillende kopers hebben zich al gemeld voor een overname van Ordina, maar een grootaandeelhouder verzet zich. Intussen zijn er opnieuw aanwijzingen van onregelmatigheden bij een overheidsopdracht.

Ordina is een overnameprooi geworden. Onder meer als gevolg van de beschuldigingen over fraude met Nederlandse overheidscontracten kelderde de beurskoers in drie maanden tijd 35 procent, signaleert De Financiële Telegraaf. Volgens bronnen van de ochtendkrant hebben zowel technologiebedrijven als investeerders belangstelling getoond voor een overname. De investeerders zijn Amerikaanse partijen en de bedrijven met strategische belangstelling komen uit Europa.

Grootaandeelhouder Jac Niessen, goed voor een belang van 12 procent, wil echter niets weten van overnamepogingen. Hij nam vlak voor de uitzending van Zembla over de vermeende misstappen van Ordina-personeel een fors belang in Ordina. Hij heeft daarop miljoenen euro’s verloren als gevolg van de koersval.

Niessen wil zijn belang nu niet met verlies verkopen, zeker niet nu hij de Ondernemingskamer heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken. Niessen beschuldigt Ordina-topman Stepan Breedveld er van informatie voor zijn aandeelhouders te hebben achtergehouden. Hij zou al ver voor de Zembla-uitzending op de hoogte zijn geweest van de feiten die het programma aan het licht zou brengen.

Intussen zijn er aanwijzingen dat er mogelijk onregelmatigheden zijn gebeurt bij het bedrijf. Zo liet Ordina in Nederland zichzelf onderzoeken door een advocatenkantoor. Dat stelt nu “een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid” vast. Concreet gaat het om een raamovereenkomst met het Nederlandse Openbaar Ministerie waarbij een medewerker van de klant vroeg om de prijsstelling in de offerte aan te passen, wat ook is gebeurd. Ordina won de opdracht in kwestie ook. Verder zijn er nog andere meldingen van ongepast gedrag rond andere overheidscontracten in Nederland.

Het mag niet

Topman Stépan Breedveld wilde het woord fraude niet in de mond nemen. “Maar het mag niet”, benadrukte hij. Hij wees er verder op dat er geen aanwijzigingen zijn van structurele onregelmatigheden bij het bedrijf. Ook omkoping, ongeoorloofde afstemming met concurrenten of buitensporig relatiebeheer zoals dure geschenken zijn niet geconstateerd.

Ordina liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waarin het concern werd beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010. In totaal werden er acht zaken onderzocht, waarvan zes naar aanleiding van de Zembla-uitzending. De twee andere zaken kwamen tijdens het onderzoek naar boven.

Bron: Automatiseringsgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content