In een jaar tijd heeft de politie 35 procent meer gevallen van fraude met bankkaarten moeten vaststellen. Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd.

Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen. Opmerkelijk is dat de stijging van de fraude niet te wijten is aan het internet, maar in het bankkantoor zelf. Daar gaan de criminelen hun code halen, en ze doen dat op een vrij eenvoudige manier.

"Het afgelopen jaar zien we dat het 'shouldersurfen' weer helemaal terug is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Criminelen kijken gewoon over de schouder van een klant mee, om zo de code te stelen." Door de extra beveilingssystemen die in de chip van de bankkaart zitten, is het voor criminelen moeilijker om een code te kraken via het internet. Net daarom gaan ze weer vaker de straat op.

Tijdens de eerste 9 maanden van vorig jaar heeft de politie 5.777 fraudegevallen geregistreerd: 35% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (4.262). Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd. "We moeten nog altijd vaststellen dat niet iedereen even alert is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Het zijn dan ook vooral oudere mensen die het slachtoffer zijn."

Bron: Belga

In een jaar tijd heeft de politie 35 procent meer gevallen van fraude met bankkaarten moeten vaststellen. Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd. Dat staat te lezen in Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen. Opmerkelijk is dat de stijging van de fraude niet te wijten is aan het internet, maar in het bankkantoor zelf. Daar gaan de criminelen hun code halen, en ze doen dat op een vrij eenvoudige manier. "Het afgelopen jaar zien we dat het 'shouldersurfen' weer helemaal terug is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Criminelen kijken gewoon over de schouder van een klant mee, om zo de code te stelen." Door de extra beveilingssystemen die in de chip van de bankkaart zitten, is het voor criminelen moeilijker om een code te kraken via het internet. Net daarom gaan ze weer vaker de straat op. Tijdens de eerste 9 maanden van vorig jaar heeft de politie 5.777 fraudegevallen geregistreerd: 35% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (4.262). Het gaat om de grootste stijging in 10 jaar tijd. "We moeten nog altijd vaststellen dat niet iedereen even alert is", zegt Luk Lacaeyse van de federale politie. "Het zijn dan ook vooral oudere mensen die het slachtoffer zijn." Bron: Belga