Het boekenproject van Google krijgt opnieuw tegenwind. Microsoft, Amazon en Yahoo sluiten zich aan bij een verzetscoalitie onder leiding van een prominente advocaat uit Silicon Valley, zo schrijven Amerikaanse media.

Die vindt het niet kunnen dat het digitale boekenaanbod op een dag in handen van één enkel bedrijf zou komen te liggen. Eerder deze week ontstond er al heisa in Frankrijk, toen bekend raakte dat de Bibiothèque National in Parijs voor de digitalisering van haar boekenarsenaal in zee gaat met Google. De Fransen spreken van "Amerikaans cultuurimperialisme".

Google sloot in oktober vorig jaar een akkoord met Amerikaanse auteursrechtenverenigingen en uitgeverijen om in ruil voor 125 miljoen dollar boeken van universiteiten en boekhandels te mogen digitaliseren en op het internet te plaatsen. Maar het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend naar de overeenkomst. "Men wordt zich langzaam bewust dat dit akkoord enorme, verstrekkende en concurrentieverstorende consequenties heeft", aldus advocaat Gary Reback van de coalitie.

Microsoft en Yahoo hebben toegegeven dat ze zich bij de coalitie aansloten, Amazon wilde geen commentaar kwijt. Het bedrijf heeft zelf een uitgebreid 'ebook'-aanbod.

Bron: Belga

Het boekenproject van Google krijgt opnieuw tegenwind. Microsoft, Amazon en Yahoo sluiten zich aan bij een verzetscoalitie onder leiding van een prominente advocaat uit Silicon Valley, zo schrijven Amerikaanse media. Die vindt het niet kunnen dat het digitale boekenaanbod op een dag in handen van één enkel bedrijf zou komen te liggen. Eerder deze week ontstond er al heisa in Frankrijk, toen bekend raakte dat de Bibiothèque National in Parijs voor de digitalisering van haar boekenarsenaal in zee gaat met Google. De Fransen spreken van "Amerikaans cultuurimperialisme". Google sloot in oktober vorig jaar een akkoord met Amerikaanse auteursrechtenverenigingen en uitgeverijen om in ruil voor 125 miljoen dollar boeken van universiteiten en boekhandels te mogen digitaliseren en op het internet te plaatsen. Maar het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek geopend naar de overeenkomst. "Men wordt zich langzaam bewust dat dit akkoord enorme, verstrekkende en concurrentieverstorende consequenties heeft", aldus advocaat Gary Reback van de coalitie. Microsoft en Yahoo hebben toegegeven dat ze zich bij de coalitie aansloten, Amazon wilde geen commentaar kwijt. Het bedrijf heeft zelf een uitgebreid 'ebook'-aanbod. Bron: Belga