De websites waren zelf niet bewust van de malware. De advertentieruimte werd ingekocht door een nog onbekende partij - Fox-IT wil geen naam noemen, omdat het bedrijf later zelf met een statement komt - die daar misbruik van maakte.

Grote Nederlandse sites als Nu.nl, RTL Nieuws en Marktplaats.nl plaatsten de advertentie samen met in totaal 288 andere Nederlandse websites. Hoeveel mensen er door de malware getroffen zijn is niet duidelijk.

Nadat de malware ontdekt werd heeft Fox-IT contact opgenomen met het verantwoordelijke bedrijf, dat er vervolgens voor zorgde dat de bewuste advertenties weggefilterd worden. Voordat niemand meer last heeft van de advertenties moet er wel wat tijd over gaan, omdat filters een tussenmaatregel zijn.

Wat de kwaadwillenden wilden installeren is niet meteen duidelijk. Maar een medewerker van Fox-IT meldt dat het meestal om het installeren van ransomware gaat. Dat is een soort virus die ervoor zorgt dat de bestanden van een gebruiker op slot gaan en pas na betaling vrijgegeven worden.

De websites waren zelf niet bewust van de malware. De advertentieruimte werd ingekocht door een nog onbekende partij - Fox-IT wil geen naam noemen, omdat het bedrijf later zelf met een statement komt - die daar misbruik van maakte. Grote Nederlandse sites als Nu.nl, RTL Nieuws en Marktplaats.nl plaatsten de advertentie samen met in totaal 288 andere Nederlandse websites. Hoeveel mensen er door de malware getroffen zijn is niet duidelijk.Nadat de malware ontdekt werd heeft Fox-IT contact opgenomen met het verantwoordelijke bedrijf, dat er vervolgens voor zorgde dat de bewuste advertenties weggefilterd worden. Voordat niemand meer last heeft van de advertenties moet er wel wat tijd over gaan, omdat filters een tussenmaatregel zijn.Wat de kwaadwillenden wilden installeren is niet meteen duidelijk. Maar een medewerker van Fox-IT meldt dat het meestal om het installeren van ransomware gaat. Dat is een soort virus die ervoor zorgt dat de bestanden van een gebruiker op slot gaan en pas na betaling vrijgegeven worden.