Onderzoekers van het British National Space Centre werken samen met de NASA aan een project om op de maan te kunnen bellen met een gsm. Het systeem zal gelijkaardig zijn aan het netwerk voor satelliettelefonie zoals dat op aarde gebruikt wordt, meldt de website Silicon.

Nu gsm's zowat elke uithoek van de aarde veroverd hebben, is de ruimte aan de beurt. Jawel: ook in de kosmos kun je binnenkort niet meer ontsnappen aan irritante beltoontjes. Tegen 2020 zal er als alles volgens plan verloopt een permanent ruimtestation zijn aan de zuidpool van de maan dat via communicatiesatellieten voor prima gsm-ontvangst moet zorgen. Aanvankelijk zouden slechts twee satellieten ingezet worden, en zou enkel de zuidpool 'coverage' krijgen. Ergens na 2012 moet een eerste prototype van het netwerk 'in de lucht' zijn. Ook internetten zou dan mogelijk worden - zij het aan beperkte snelheid. Hoe de operator gaat heten, of ze HSDPA gaan implementeren en hoeveel de interconnectietarieven en de roamingkosten van de maan naar België zullen bedragen, is overigens nog niet bekend.

Onderzoekers van het British National Space Centre werken samen met de NASA aan een project om op de maan te kunnen bellen met een gsm. Het systeem zal gelijkaardig zijn aan het netwerk voor satelliettelefonie zoals dat op aarde gebruikt wordt, meldt de website Silicon. Nu gsm's zowat elke uithoek van de aarde veroverd hebben, is de ruimte aan de beurt. Jawel: ook in de kosmos kun je binnenkort niet meer ontsnappen aan irritante beltoontjes. Tegen 2020 zal er als alles volgens plan verloopt een permanent ruimtestation zijn aan de zuidpool van de maan dat via communicatiesatellieten voor prima gsm-ontvangst moet zorgen. Aanvankelijk zouden slechts twee satellieten ingezet worden, en zou enkel de zuidpool 'coverage' krijgen. Ergens na 2012 moet een eerste prototype van het netwerk 'in de lucht' zijn. Ook internetten zou dan mogelijk worden - zij het aan beperkte snelheid. Hoe de operator gaat heten, of ze HSDPA gaan implementeren en hoeveel de interconnectietarieven en de roamingkosten van de maan naar België zullen bedragen, is overigens nog niet bekend.