Vrouwen die tijdens hun zwangerschap bellen met een gsm, verhogen de kans dat hun baby gedragsproblemen zal vertonen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek onder 13.159 moeders van kinderen die in de jaren '90 geboren werden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Los Angeles (UCLA) en Aarhus in Denemarken. De schrikwekkende conclusie is dat amper twee à drie keer per dag bellen met een gsm al voldoende is om het risico met 54 procent te verhogen dat de baby hyperactief wordt en later gedrags- en relatieproblemen zal ontwikkelen en moeilijk met emoties zal kunnen omgaan. Bovendien neemt het risico nog eens toe (tot 80 procent maar liefst), wanneer de kinderen zelf al een gsm gebruiken nog voor ze de leeftijd van zeven jaar bereikt hebben.

Toch willen de onderzoekers geen paniek zaaien. Zo bewijst de studie niet staalhard dat de enige echte oorzaak het gebruik van de gsm is. Langs de andere kant werden een aantal gekende factoren wel al uitgesloten zoals roken tijdens de zwangerschap, of verstoorde familierelaties in het gezin. Mogelijk zou de bij de moeder verminderde aandacht tijdens het bellen voor een negatieve beïnvloeding zorgen tijdens het groeiproces van de ongeboren baby. In Rusland krijgen zwangere vrouwen en kinderen overigens al een tijdje de raad om hun mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken. Eerder Canadees onderzoek bij zwangere ratten lijkt zelfs te hinten dat gsm-straling een invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de babyratten.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap bellen met een gsm, verhogen de kans dat hun baby gedragsproblemen zal vertonen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek onder 13.159 moeders van kinderen die in de jaren '90 geboren werden. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Los Angeles (UCLA) en Aarhus in Denemarken. De schrikwekkende conclusie is dat amper twee à drie keer per dag bellen met een gsm al voldoende is om het risico met 54 procent te verhogen dat de baby hyperactief wordt en later gedrags- en relatieproblemen zal ontwikkelen en moeilijk met emoties zal kunnen omgaan. Bovendien neemt het risico nog eens toe (tot 80 procent maar liefst), wanneer de kinderen zelf al een gsm gebruiken nog voor ze de leeftijd van zeven jaar bereikt hebben. Toch willen de onderzoekers geen paniek zaaien. Zo bewijst de studie niet staalhard dat de enige echte oorzaak het gebruik van de gsm is. Langs de andere kant werden een aantal gekende factoren wel al uitgesloten zoals roken tijdens de zwangerschap, of verstoorde familierelaties in het gezin. Mogelijk zou de bij de moeder verminderde aandacht tijdens het bellen voor een negatieve beïnvloeding zorgen tijdens het groeiproces van de ongeboren baby. In Rusland krijgen zwangere vrouwen en kinderen overigens al een tijdje de raad om hun mobiele telefoon zo min mogelijk te gebruiken. Eerder Canadees onderzoek bij zwangere ratten lijkt zelfs te hinten dat gsm-straling een invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de babyratten.