Het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker is tot de conclusie gekomen dat het "niet onmogelijk" is dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk zijn voor de mens.

Een 31-koppige expertengroep van het agentschap wisselde in Lyon een week lang informatie uit over de mogelijke carcinogene effecten van gsm-gebruik en kwam tot de zeer voorzichtige slotsom dat gsm-gebruik mogelijk kankerverwekkend is. De experts verwijzen volgens voorzitter Jonathan Samet van de werkgroep naar studies die aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.

"Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten", vindt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken. Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm's uit scholen te weren.

Vierde gsm-licentie Intussen hebben antistralingsverenigingen als "Beperk de Straling", "StralingsArmVlaanderen", "Teslabel" en "Dé-mobilisation" al zo'n 8300 handtekeningen verzameld tegen de komst van een vierde mobiele operator in ons land. De organisaties schreven een brief naar de verantwoordelijke ministers. "Indien de ministers geen rekening houden met de boodschap van de petitie en alsnog een vierde operator toelaten zullen we klacht neerleggen bij de Raad van State", melden ze.

De initiatiefnemers wijzen ook op de gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling, de energieverspilling en de verbruikers, die geen enkel belang hebben bij de komst van een vierde operator. De organisaties geloven namelijk niet dat een vierde operator de prijs zal doen dalen. "Een nieuwe gsm-operator zal duizenden nieuwe antennes plaatsen, waardoor de elektromagnetische pollutie sterk zal toenemen."

Bron: Belga

Het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker is tot de conclusie gekomen dat het "niet onmogelijk" is dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk zijn voor de mens. Een 31-koppige expertengroep van het agentschap wisselde in Lyon een week lang informatie uit over de mogelijke carcinogene effecten van gsm-gebruik en kwam tot de zeer voorzichtige slotsom dat gsm-gebruik mogelijk kankerverwekkend is. De experts verwijzen volgens voorzitter Jonathan Samet van de werkgroep naar studies die aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt. "Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten", vindt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken. Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm's uit scholen te weren. Vierde gsm-licentie Intussen hebben antistralingsverenigingen als "Beperk de Straling", "StralingsArmVlaanderen", "Teslabel" en "Dé-mobilisation" al zo'n 8300 handtekeningen verzameld tegen de komst van een vierde mobiele operator in ons land. De organisaties schreven een brief naar de verantwoordelijke ministers. "Indien de ministers geen rekening houden met de boodschap van de petitie en alsnog een vierde operator toelaten zullen we klacht neerleggen bij de Raad van State", melden ze. De initiatiefnemers wijzen ook op de gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling, de energieverspilling en de verbruikers, die geen enkel belang hebben bij de komst van een vierde operator. De organisaties geloven namelijk niet dat een vierde operator de prijs zal doen dalen. "Een nieuwe gsm-operator zal duizenden nieuwe antennes plaatsen, waardoor de elektromagnetische pollutie sterk zal toenemen." Bron: Belga