Gsm-laders zullen vanaf volgend jaar compatibel zijn tussen mobiele telefoons van verschillende merken en modellen. Dat zou het leven van de gebruikers moeten vergemakkelijken en het volume aan elektronisch afval in Europa moeten doen verminderen. De unieke lader zal wel enkel bij smartphones kunnen worden gebruikt.

Onder impuls van de Europese Commissie hebben de tien grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld maandag een protocol ondertekend waarin ze zich bereid verklaren de compatibiliteit van hun laders in de loop van 2010 te verzekeren voor de nieuwe gsm-modellen. De afspraak is evenwel enkel op zogenaamde "data enabled phones" van toepassing. Die vertegenwoordigen momenteel 25 procent van de markt, maar "zeer binnenkort zullen er enkel nog telefoons van dit type te vinden zijn", verzekerde Europees Commissaris voor Industrie Günter Verheugen op een persconferentie.

De compatibiliteit zal worden bereikt via de gemeenschappelijke verbindingsstandaard van de micro-USB-stekker. Dat betekent dat consumenten met één lader verschillende toestellen zullen kunnen opladen. Ook zullen ze hun lader niet in de vuilnisbak moeten gooien telkens wanneer ze een nieuwe gsm kopen - gemiddeld om de twee à drie jaar over de hele Europese Unie.

"Nu is de hoeveelheid opladers voor mobiele telefoons in de EU niet te overzien", stelt de Europese Commissie in een mededeling. "In bijna elk huishouden is een voorraadje overtollige opladers te vinden. Oude opladers veroorzaken momenteel duizenden tonnen afval per jaar."

De ondertekenaars van het protocol vertegenwoordigen samen 90 procent van de gsm-markt. "Wij denken dat dit initiatief gevolgen zal hebben over de hele wereld, vermits deze producten in China worden gefabriceerd", zei Verheugen nog.

Waarschijnlijk zal de overeenkomst tot gevolg hebben dat gsm's en laders in de toekomst apart verkocht zullen worden. De Commissie hoopt dan ook dat dat de prijs van gsm's zal doen dalen. Momenteel zijn er binnen de Europese Unie 350 à 400 miljoen mobiele telefoons in omloop. Jaarlijks worden 185 miljoen nieuwe toestellen verkocht.

Voor de Commissie is de unieke gsm-lader slechts een eerste stap. Ze zet haar inspanningen immers voort om ook de compatibiliteit van laders van andere elektronica, zoals draagbare computers en fototoestellen, te verzekeren.

Bron: Belga

Gsm-laders zullen vanaf volgend jaar compatibel zijn tussen mobiele telefoons van verschillende merken en modellen. Dat zou het leven van de gebruikers moeten vergemakkelijken en het volume aan elektronisch afval in Europa moeten doen verminderen. De unieke lader zal wel enkel bij smartphones kunnen worden gebruikt. Onder impuls van de Europese Commissie hebben de tien grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld maandag een protocol ondertekend waarin ze zich bereid verklaren de compatibiliteit van hun laders in de loop van 2010 te verzekeren voor de nieuwe gsm-modellen. De afspraak is evenwel enkel op zogenaamde "data enabled phones" van toepassing. Die vertegenwoordigen momenteel 25 procent van de markt, maar "zeer binnenkort zullen er enkel nog telefoons van dit type te vinden zijn", verzekerde Europees Commissaris voor Industrie Günter Verheugen op een persconferentie. De compatibiliteit zal worden bereikt via de gemeenschappelijke verbindingsstandaard van de micro-USB-stekker. Dat betekent dat consumenten met één lader verschillende toestellen zullen kunnen opladen. Ook zullen ze hun lader niet in de vuilnisbak moeten gooien telkens wanneer ze een nieuwe gsm kopen - gemiddeld om de twee à drie jaar over de hele Europese Unie. "Nu is de hoeveelheid opladers voor mobiele telefoons in de EU niet te overzien", stelt de Europese Commissie in een mededeling. "In bijna elk huishouden is een voorraadje overtollige opladers te vinden. Oude opladers veroorzaken momenteel duizenden tonnen afval per jaar." De ondertekenaars van het protocol vertegenwoordigen samen 90 procent van de gsm-markt. "Wij denken dat dit initiatief gevolgen zal hebben over de hele wereld, vermits deze producten in China worden gefabriceerd", zei Verheugen nog. Waarschijnlijk zal de overeenkomst tot gevolg hebben dat gsm's en laders in de toekomst apart verkocht zullen worden. De Commissie hoopt dan ook dat dat de prijs van gsm's zal doen dalen. Momenteel zijn er binnen de Europese Unie 350 à 400 miljoen mobiele telefoons in omloop. Jaarlijks worden 185 miljoen nieuwe toestellen verkocht. Voor de Commissie is de unieke gsm-lader slechts een eerste stap. Ze zet haar inspanningen immers voort om ook de compatibiliteit van laders van andere elektronica, zoals draagbare computers en fototoestellen, te verzekeren. Bron: Belga