De vraag naar gsm's heeft zich ook in het tweede kwartaal nog niet hersteld. Wereldwijd daalde het aantal verkochte mobiele telefoons met 6,1 procent tegenover vorig jaar, tot 286 miljoen stuks. Dat meldt het onderzoeksbureau Gartner.

Er is wel een belangrijke uitzondering voor de smartphones, zoals Blackberry of iPhone. Van deze toestellen gingen er ruim 40 miljoen exemplaren over de toonbank, of 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De smartphones behoren hiermee tot de snelst groeiende sector in de gsm-markt, zo luidt het.

De daling van de gsm-verkoop gebeurde zowel in de westerse wereld als in de ontwikkelingslanden, als gevolg van de wereldwijde economische crisis. Daarenboven bouwden de handelaars hun voorraden af, alvorens nieuwe toestellen in huis te halen.

Voor de tweede jaarhelft verwacht Gartner nog geen verbetering. Over heel 2009 zouden 4 procent minder mobiele telefoons worden verkocht.

Nokia blijft wereldmarktleider, met een aandeel van 36,8 procent, wat wel minder is dan de 39,5 procent in 2008. Samsung Electronics bezet de tweede plaats met een wereldwijd marktaandeel van 19,3 procent, voor LG Electronics. Sony Ericsson verloor op de vijfde plaats opnieuw drie procent marktaandeel.

In de smartphonemarkt domineert Nokia met een marktaandeel van 45 procent, maar het bedrijf moest wel wat omzet prijsgeven aan de concurrentie. Nummer twee is RIM met zijn Blackberry, goed voor 18,7 pct marktaandeel. Op de derde plaats staat Apple, dat dankzij de iPhone 10 procent marktaandeel won tot 13,3 procent wereldwijd.

Bron: Belga

De vraag naar gsm's heeft zich ook in het tweede kwartaal nog niet hersteld. Wereldwijd daalde het aantal verkochte mobiele telefoons met 6,1 procent tegenover vorig jaar, tot 286 miljoen stuks. Dat meldt het onderzoeksbureau Gartner. Er is wel een belangrijke uitzondering voor de smartphones, zoals Blackberry of iPhone. Van deze toestellen gingen er ruim 40 miljoen exemplaren over de toonbank, of 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De smartphones behoren hiermee tot de snelst groeiende sector in de gsm-markt, zo luidt het. De daling van de gsm-verkoop gebeurde zowel in de westerse wereld als in de ontwikkelingslanden, als gevolg van de wereldwijde economische crisis. Daarenboven bouwden de handelaars hun voorraden af, alvorens nieuwe toestellen in huis te halen. Voor de tweede jaarhelft verwacht Gartner nog geen verbetering. Over heel 2009 zouden 4 procent minder mobiele telefoons worden verkocht. Nokia blijft wereldmarktleider, met een aandeel van 36,8 procent, wat wel minder is dan de 39,5 procent in 2008. Samsung Electronics bezet de tweede plaats met een wereldwijd marktaandeel van 19,3 procent, voor LG Electronics. Sony Ericsson verloor op de vijfde plaats opnieuw drie procent marktaandeel. In de smartphonemarkt domineert Nokia met een marktaandeel van 45 procent, maar het bedrijf moest wel wat omzet prijsgeven aan de concurrentie. Nummer twee is RIM met zijn Blackberry, goed voor 18,7 pct marktaandeel. Op de derde plaats staat Apple, dat dankzij de iPhone 10 procent marktaandeel won tot 13,3 procent wereldwijd. Bron: Belga