De gsm-markt ging er het afgelopen kwartaal alweer op achteruit. Toch ziet IDC de eerste voorzichtige tekens van beterschap.

In het tweede kwartaal verscheepten de handsetfabrikanten in totaal 42 miljoen mobieltjes naar West-Europa: dat is een verlies van 6 procent vergeleken met een jaar voordien. Toch is er sprake van enig beterschap, want het eerste kwartaal liet nog een vernietigend verlies van 14 procent optekenen.

De verschuiving naar smartphones zet zich door en is een duidelijke trend in de markt. Waar de traditionele gsm's in Q2 met 12 procent achteruit gingen naar 33,2 miljoen stuks, wisten de smartphones een gezonde groei van 25 procent neer te zetten: goed voor in totaal 8,8 miljoen stuks. Volgens de analisten is in het eerste kwartaal de absolute bodem bereikt, maar zal de negatieve groei nog een hele tijd aanhouden, ondanks de grotere vraag naar smartphones. Dat segment bedraagt immers nog steeds maar 21 procent van het totaal aantal verscheepte toestellen Voor het hele jaar 2009 gaat IDC uit van een daling van de gsm-markt met 10 procent. Een volledige heropleving voorzien de marktonderzoekers pas in 2011.

De Koreaanse fabrikanten doen het overigens nog steeds stukken beter dan de Skandinavische. Voor de eerste keer wisten Samsung en LG samen meer toestellen aan de man te brengen dan Nokia. Nokia blijft marktleider met 36,3 procent, maar de kloof met Samsung (28,9) is dit kwartaal alweer een beetje kleiner geworden. LG lijkt dankzij zijn toestellen met touchscreen aardig op weg om Sony Ericsson van de derde plaats te verstoten. En voor wie het zich afvroeg: de iPhone van Apple is met 1,4 procent nog steeds een kleine garnaal in het Westeuropese gsm-landschap. Al laat het daarmee wél Research In Motion (BlackBerry) net achter zich (1,2%).

De gsm-markt ging er het afgelopen kwartaal alweer op achteruit. Toch ziet IDC de eerste voorzichtige tekens van beterschap. In het tweede kwartaal verscheepten de handsetfabrikanten in totaal 42 miljoen mobieltjes naar West-Europa: dat is een verlies van 6 procent vergeleken met een jaar voordien. Toch is er sprake van enig beterschap, want het eerste kwartaal liet nog een vernietigend verlies van 14 procent optekenen. De verschuiving naar smartphones zet zich door en is een duidelijke trend in de markt. Waar de traditionele gsm's in Q2 met 12 procent achteruit gingen naar 33,2 miljoen stuks, wisten de smartphones een gezonde groei van 25 procent neer te zetten: goed voor in totaal 8,8 miljoen stuks. Volgens de analisten is in het eerste kwartaal de absolute bodem bereikt, maar zal de negatieve groei nog een hele tijd aanhouden, ondanks de grotere vraag naar smartphones. Dat segment bedraagt immers nog steeds maar 21 procent van het totaal aantal verscheepte toestellen Voor het hele jaar 2009 gaat IDC uit van een daling van de gsm-markt met 10 procent. Een volledige heropleving voorzien de marktonderzoekers pas in 2011. De Koreaanse fabrikanten doen het overigens nog steeds stukken beter dan de Skandinavische. Voor de eerste keer wisten Samsung en LG samen meer toestellen aan de man te brengen dan Nokia. Nokia blijft marktleider met 36,3 procent, maar de kloof met Samsung (28,9) is dit kwartaal alweer een beetje kleiner geworden. LG lijkt dankzij zijn toestellen met touchscreen aardig op weg om Sony Ericsson van de derde plaats te verstoten. En voor wie het zich afvroeg: de iPhone van Apple is met 1,4 procent nog steeds een kleine garnaal in het Westeuropese gsm-landschap. Al laat het daarmee wél Research In Motion (BlackBerry) net achter zich (1,2%).