Belgische gsm-operatoren zullen vanaf 1 februari hun abonnees gratis een waarschuwing moeten sturen wanneer het forfait van het abonnement overschreden wordt.

De operatoren werden eerder al door Europa verplicht om hun klanten een waarschuwing te geven wanneer hun factuur te hoog oploopt door roaming op netwerken in andere lidstaten van de Europese Unie. Vanaf februari legt de federale overheid ook op nationaal vlak een regeling op, meer bepaald bij het overschrijden van het forfait.

Aanbiedingen van de gsm-operatoren omvatten namelijk vaak zo'n forfait: dat is een vast maandelijks bedrag waarin belminuten, sms'en en soms ook een bepaald datavolume begrepen zijn.

De nieuwe regeling houdt nu in dat de operator een gratis en duidelijk bericht moeten sturen naar de abonnee, van zodra het duidelijk is dat het forfait overschreden werd. De berichten worden in principe per sms verzonden. Alleen wanneer de klanten geen sms kunnen ontvangen sturen de operatoren deze waarschuwing per e-mail. De klant kan ook zelf een bovengrens vaststellen die hoger is dan het maandelijkse forfait. Wanneer deze bovengrens wordt bereikt, is de operator eveneens verplicht om een waarschuwingsbericht te sturen.

Als er geen maandelijks forfaitair bedrag of bovengrens werd vastgesteld, zal standaard een bovengrens van 50 euro voor de hele factuur gelden.

Het doel van de waarschuwingsberichten is dat de klant controle behoudt over zijn kosten. De waarschuwingsberichten hebben niet tot gevolg dat de dienstverlening wordt stopgezet.

De regeling zal gelden bij de diensten postpaid mobiele telefonie en mobiel internet. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld prepaid diensten, bestaat daar namelijk een reële kans dat de verbruiker de controle over de kosten verliest. (Belga/EE)

Belgische gsm-operatoren zullen vanaf 1 februari hun abonnees gratis een waarschuwing moeten sturen wanneer het forfait van het abonnement overschreden wordt. De operatoren werden eerder al door Europa verplicht om hun klanten een waarschuwing te geven wanneer hun factuur te hoog oploopt door roaming op netwerken in andere lidstaten van de Europese Unie. Vanaf februari legt de federale overheid ook op nationaal vlak een regeling op, meer bepaald bij het overschrijden van het forfait. Aanbiedingen van de gsm-operatoren omvatten namelijk vaak zo'n forfait: dat is een vast maandelijks bedrag waarin belminuten, sms'en en soms ook een bepaald datavolume begrepen zijn. De nieuwe regeling houdt nu in dat de operator een gratis en duidelijk bericht moeten sturen naar de abonnee, van zodra het duidelijk is dat het forfait overschreden werd. De berichten worden in principe per sms verzonden. Alleen wanneer de klanten geen sms kunnen ontvangen sturen de operatoren deze waarschuwing per e-mail. De klant kan ook zelf een bovengrens vaststellen die hoger is dan het maandelijkse forfait. Wanneer deze bovengrens wordt bereikt, is de operator eveneens verplicht om een waarschuwingsbericht te sturen. Als er geen maandelijks forfaitair bedrag of bovengrens werd vastgesteld, zal standaard een bovengrens van 50 euro voor de hele factuur gelden. Het doel van de waarschuwingsberichten is dat de klant controle behoudt over zijn kosten. De waarschuwingsberichten hebben niet tot gevolg dat de dienstverlening wordt stopgezet. De regeling zal gelden bij de diensten postpaid mobiele telefonie en mobiel internet. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld prepaid diensten, bestaat daar namelijk een reële kans dat de verbruiker de controle over de kosten verliest. (Belga/EE)