Patiënten met een hartfalen hebben drie keer meer overlevingskansen als hun gegevens van lichaamsgewicht, bloeddruk en hartslag van op afstand gevolgd worden via gsm.

Dat berichten de Concentra-kranten op basis van een studie bij 160 hartpatiënten in zeven Belgische ziekenhuizen. "Bij patiënten die zes maanden werden gevolgd door telemonitoring bedroeg het sterftecijfer 5 procent, bij patiënten die de gewone zorg kregen 17,5 procent", zegt cardioloog Paul Dendale van het Jessa ziekenhuis in Hasselt.

De telemonitoringgroep kreeg een weegschaal, een automatische bloeddrukmeter en een gsm. Daarmee moesten ze dagelijks hun lichaamsgewicht, bloeddruk en hartfrequentie meten, waarna die metingen automatisch doorgestuurd werden naar een centrale server in het ziekenhuis.

De cardioloog stelt de alarmwaarden in. Als die twee dagen na elkaar worden overschreden, stuurt de server een automatische e-mail naar de huisarts dat hij zijn patiënt moet uitnodigen. Twee à drie dagen later telefoneert de verpleegkundige van het ziekenhuis dan naar de patiënt om te informeren of de toestand verbeterde.

Bron: Belga

Patiënten met een hartfalen hebben drie keer meer overlevingskansen als hun gegevens van lichaamsgewicht, bloeddruk en hartslag van op afstand gevolgd worden via gsm. Dat berichten de Concentra-kranten op basis van een studie bij 160 hartpatiënten in zeven Belgische ziekenhuizen. "Bij patiënten die zes maanden werden gevolgd door telemonitoring bedroeg het sterftecijfer 5 procent, bij patiënten die de gewone zorg kregen 17,5 procent", zegt cardioloog Paul Dendale van het Jessa ziekenhuis in Hasselt. De telemonitoringgroep kreeg een weegschaal, een automatische bloeddrukmeter en een gsm. Daarmee moesten ze dagelijks hun lichaamsgewicht, bloeddruk en hartfrequentie meten, waarna die metingen automatisch doorgestuurd werden naar een centrale server in het ziekenhuis. De cardioloog stelt de alarmwaarden in. Als die twee dagen na elkaar worden overschreden, stuurt de server een automatische e-mail naar de huisarts dat hij zijn patiënt moet uitnodigen. Twee à drie dagen later telefoneert de verpleegkundige van het ziekenhuis dan naar de patiënt om te informeren of de toestand verbeterde. Bron: Belga