Proximus, Mobistar en Base bereiden zich voor op een nieuw sms-record tijdens de overgang van oud naar nieuw.

De drie grote gsm-operatoren verwachten een heuse stortvloed aan digitale nieuwsjaarswensen. Dat komt omdat Base, Mobistar en Proximus hun klantenbestand in 2008 nog maar eens fors zagen toenemen, maar ook omdat steeds meer klanten honderden gratis sms'jes krijgen bij hun mobiele abonnement.

In totaal kregen de operatoren er bijna 800.000 nieuwe abonnees bij (cijfers tot en met derde kwartaal). Dat is al heel wat meer dan de 664.000 van 2007. Base zag zijn klantenbestand toenemen met ruim 390.000 eenheden, Proximus en Mobistar met respectievelijk 205.000 en 190.000. Met als gevolg dat er bijna twaalf miljoen gsm-kaarten circuleren in ons land.

Volgens woordvoerder Bart Vandesompele van Base kan de toename van het aantal klanten verklaard worden door het simpele feit dat steeds meer mensen verschillende mobieltjes gebruiken. "En de klanten schuimen de markt af naar de goedkoopste opties. Het is niet omdat de werk-gsm bij Proximus zit, dat het private mobieltje automatisch bij dezelfde aanbieder blijft."

De sterke stijging van het aantal abonnees heeft ook een keerzijde. De drie operatoren verwachten vanavond opnieuw een heus sms-record, waardoor het verkeer minder vlot zal verlopen.

"Mensen blijven ook jaar na jaar meer sms'jes sturen", aldus woordvoerster Patti Verdoodt van Mobistar. "Dat zagen we al duidelijk tijdens de kerstperiode. Op Kerstavond, tussen 20 uur en 8 uur 's morgens hebben we een stijging van 36 procent in sms-verkeer opgetekend in vergelijking met vorig jaar. Op 25 en 26 december moesten we bijna 1 miljoen sms'jes per uur verwerken. Dat is ongezien."

Hetzelfde verhaal bij Proximus. Daar werden er op Kerstavond een kwart meer sms'jes verstuurd dan vorig jaar. "De verklaring moet niet enkel gezocht worden in de toename van het klantenbestand", aldus Frédérique Verbiest van Proximus, "maar ook in het feit dat heel wat klanten honderden gratis sms'jes krijgen bij hun abonnement."

Verkeer

De grote drie hebben naar eigen zeggen een rist maatregelen genomen om overbelasting vanavond te voorkomen, maar bij iedereen klinkt het dat het verkeer tijdens de spits van 23 tot 1 uur zal vertragen. "We zetten dubbel zo veel mensen in om een vlotte doorgang te garanderen, maar tegelijk verlagen we de snelheid tijdens de piek, opdat er meer sms-verkeer zou kunnen passeren", aldus nog Vandesompele. "Het is beter om aan 90 kilometer per uur te rijden, en lange files te vermijden."

Proximus schakelt net zoals vorig jaar een vijfde sms-centrale in, waardoor het bedrijf in staat is om 96.000 sms'en per minuut te verwerken. Mobistar zegt een trafiek tot 124.000 sms'jes per minuut aan te kunnen, en Base zou de capaciteit zelfs kunnen optrekken tot 192.000 berichtjes per minuut. Het trio verwacht samen ruim 60 miljoen sms'sjes rond de overgangsuren.

Proximus, Mobistar en Base bereiden zich voor op een nieuw sms-record tijdens de overgang van oud naar nieuw. De drie grote gsm-operatoren verwachten een heuse stortvloed aan digitale nieuwsjaarswensen. Dat komt omdat Base, Mobistar en Proximus hun klantenbestand in 2008 nog maar eens fors zagen toenemen, maar ook omdat steeds meer klanten honderden gratis sms'jes krijgen bij hun mobiele abonnement. In totaal kregen de operatoren er bijna 800.000 nieuwe abonnees bij (cijfers tot en met derde kwartaal). Dat is al heel wat meer dan de 664.000 van 2007. Base zag zijn klantenbestand toenemen met ruim 390.000 eenheden, Proximus en Mobistar met respectievelijk 205.000 en 190.000. Met als gevolg dat er bijna twaalf miljoen gsm-kaarten circuleren in ons land. Volgens woordvoerder Bart Vandesompele van Base kan de toename van het aantal klanten verklaard worden door het simpele feit dat steeds meer mensen verschillende mobieltjes gebruiken. "En de klanten schuimen de markt af naar de goedkoopste opties. Het is niet omdat de werk-gsm bij Proximus zit, dat het private mobieltje automatisch bij dezelfde aanbieder blijft." De sterke stijging van het aantal abonnees heeft ook een keerzijde. De drie operatoren verwachten vanavond opnieuw een heus sms-record, waardoor het verkeer minder vlot zal verlopen. "Mensen blijven ook jaar na jaar meer sms'jes sturen", aldus woordvoerster Patti Verdoodt van Mobistar. "Dat zagen we al duidelijk tijdens de kerstperiode. Op Kerstavond, tussen 20 uur en 8 uur 's morgens hebben we een stijging van 36 procent in sms-verkeer opgetekend in vergelijking met vorig jaar. Op 25 en 26 december moesten we bijna 1 miljoen sms'jes per uur verwerken. Dat is ongezien." Hetzelfde verhaal bij Proximus. Daar werden er op Kerstavond een kwart meer sms'jes verstuurd dan vorig jaar. "De verklaring moet niet enkel gezocht worden in de toename van het klantenbestand", aldus Frédérique Verbiest van Proximus, "maar ook in het feit dat heel wat klanten honderden gratis sms'jes krijgen bij hun abonnement." Verkeer De grote drie hebben naar eigen zeggen een rist maatregelen genomen om overbelasting vanavond te voorkomen, maar bij iedereen klinkt het dat het verkeer tijdens de spits van 23 tot 1 uur zal vertragen. "We zetten dubbel zo veel mensen in om een vlotte doorgang te garanderen, maar tegelijk verlagen we de snelheid tijdens de piek, opdat er meer sms-verkeer zou kunnen passeren", aldus nog Vandesompele. "Het is beter om aan 90 kilometer per uur te rijden, en lange files te vermijden." Proximus schakelt net zoals vorig jaar een vijfde sms-centrale in, waardoor het bedrijf in staat is om 96.000 sms'en per minuut te verwerken. Mobistar zegt een trafiek tot 124.000 sms'jes per minuut aan te kunnen, en Base zou de capaciteit zelfs kunnen optrekken tot 192.000 berichtjes per minuut. Het trio verwacht samen ruim 60 miljoen sms'sjes rond de overgangsuren.