Het voorbije kwartaal zakte het aantal verkochte mobiele telefoons in West-Europa voor het eerst sinds 2001, aldus analistenkantoor Gartner. Dat door de afremmende consumentenuitgaven.

Gartner berekende dat in West-Europa het aantal verkochte gsm's met 16 procent zakte tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden het voorbije kwartaal 35,9 miljoen stuks aan de man gebracht. De verklaring zou, aldus Gartner, liggen bij de economische dip en de stijgende olieprijzen.

Wereldwijd steeg de verkoop nog wel, met 14 procent tot 294 miljoen stuks. De groei situeert zich vooral in Azië-Stille Zuidzee, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Maar ook in Noord-Amerika was er nog een lichte groei van 2,4 procent.

Nokia blijft maar extra marktaandeel vergaren. Het bedrijf heeft nu 39,1 procent in handen, tegenover 35,5 procent vorig jaar. Samsung groeit van 12,4 naar 14,4 procent. Motorola valt terug naar plaats drie (10,2 procent) met een verlies van ruim 8 procent. LG Electronics steeg naar 8 procent.

Bron: Bloomberg

Het voorbije kwartaal zakte het aantal verkochte mobiele telefoons in West-Europa voor het eerst sinds 2001, aldus analistenkantoor Gartner. Dat door de afremmende consumentenuitgaven. Gartner berekende dat in West-Europa het aantal verkochte gsm's met 16 procent zakte tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden het voorbije kwartaal 35,9 miljoen stuks aan de man gebracht. De verklaring zou, aldus Gartner, liggen bij de economische dip en de stijgende olieprijzen. Wereldwijd steeg de verkoop nog wel, met 14 procent tot 294 miljoen stuks. De groei situeert zich vooral in Azië-Stille Zuidzee, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Maar ook in Noord-Amerika was er nog een lichte groei van 2,4 procent. Nokia blijft maar extra marktaandeel vergaren. Het bedrijf heeft nu 39,1 procent in handen, tegenover 35,5 procent vorig jaar. Samsung groeit van 12,4 naar 14,4 procent. Motorola valt terug naar plaats drie (10,2 procent) met een verlies van ruim 8 procent. LG Electronics steeg naar 8 procent. Bron: Bloomberg