Gsm viert twintigste verjaardag

© Lehtikuva/Sari Gustafsson
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

20 jaar geleden werd de eerste keer met een gsm gebeld.

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat het eerste telefoongesprek via een commercieel gsm-netwerk plaats vond.

Op 1 juli 1991 kreeg de toenmalige Finse premier Harri Holkeri de eer om het allereerste gsm-gesprek op te zetten op het eerste commerciële gsm-netwerk. Hij belde toen trouwens met Kaarino Suonio, de vice-burgemeester van de Finse stad Tampere. Dat dit gesprek uitgerekend in Finland plaats vond, is uiteraard geen toeval. Finland is de thuisbasis van gsm-fabrikant Nokia. Het waren Telenokia en Siemens die samen dat allereerste gsm-netwerk gebouwd hebben voor de Finse operator Radiolinja. Radiolinja is ondertussen omgedoopt tot Elisa, Telenokia en Siemens gaan op hun beurt als Nokia Siemens Networks door het leven.

Tijdens dat eerste telefoongesprek hadden beide heren het naar verluidt over de voordelen van die toen nog nagelnieuwe gsm-technologie: dat alles digitaal was, dat de geluidskwaliteit zo goed was en dat de sim-kaart garant stond voor veiligheid. De gsm-standaard zelf – wie weet nog dat de afkorting voor Global System for Mobile Communications staat? – werd officieel goedgekeurd in 1987.

Op amper 20 jaar tijd is de gsm er in geslaagd om niet alleen de zakelijke wereld te veroveren, maar ook en vooral diep in het alledaagse leven van iedere consument door te dringen. De groeicijfers overtroffen – zeker in de beginjaren – kwartaal na kwartaal de verwachtingen. In 2001 waren er wereldwijd al meer dan 500 miljoen mobiele bellers. Vandaag zijn er verspreid over 234 landen al 838 gsm-netwerken die samen goed zijn voor meer dan 4,4 miljard gebruikers. En groei is er nog steeds. Zo worden wereldwijd elke dag 1 miljoen nieuwe gsm-gebruikers toegevoegd aan de statistieken. Dat is omgerekend zowat 12 per seconde…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content