Het kabinet van Kris Peeters gaat een haalbaarheidsstudie bestellen voor .vla. De Vlaamse minister-president wil laten nagaan of de introductie van het internetachtervoegsel steek houdt en niet voor onnodige problemen zal zorgen. Drie adviesverleners zouden een voorstel hebben ingediend.

Dat Kris Peeters (CD&V) een eigen, Vlaamse domeinextensie wel genegen is, weten we al langer. Maar de minister-president weigert om zich halsoverkop in een avontuur te storten. "De overheid wil vooral vermijden dat ze de kas van Icann spijst voor een suffix dat geen steek houdt", klonk het in de wandelgangen van de recente Icann conferentie in Mexico City.

Dat er vraagtekens bij een eventuele .vla kunnen worden geplaatst, staat buiten kijf. Eén voorbeeld: .vla zou als gTLD (generic top level domain) gecategoriseerd worden, en niet als ccTLD (country code TLD). Probleem daarbij is dat er in Vlaanderen, en bij uitbreiding in heel België, nog geen door Icann geaccrediteerde bedrijfjes actief zijn die generic top level domains registreren, en .vla dus aan buitenlandse registrars zou moeten worden overgelaten.

Pas in een later stadium, dus na de haalbaarheidsstudie, wil het kabinet van Peeters eventueel een .vla dossier laten opstellen waarmee er naar Icann kan getrokken worden. Wie de drie bovengenoemde adviesverleners zijn, is bij het ter perse gaan nog niet helemaal duidelijk. Bij ingewijden heet het alvast dat Deloitte een grote kanshebber is.

Het kabinet van Kris Peeters gaat een haalbaarheidsstudie bestellen voor .vla. De Vlaamse minister-president wil laten nagaan of de introductie van het internetachtervoegsel steek houdt en niet voor onnodige problemen zal zorgen. Drie adviesverleners zouden een voorstel hebben ingediend. Dat Kris Peeters (CD&V) een eigen, Vlaamse domeinextensie wel genegen is, weten we al langer. Maar de minister-president weigert om zich halsoverkop in een avontuur te storten. "De overheid wil vooral vermijden dat ze de kas van Icann spijst voor een suffix dat geen steek houdt", klonk het in de wandelgangen van de recente Icann conferentie in Mexico City. Dat er vraagtekens bij een eventuele .vla kunnen worden geplaatst, staat buiten kijf. Eén voorbeeld: .vla zou als gTLD (generic top level domain) gecategoriseerd worden, en niet als ccTLD (country code TLD). Probleem daarbij is dat er in Vlaanderen, en bij uitbreiding in heel België, nog geen door Icann geaccrediteerde bedrijfjes actief zijn die generic top level domains registreren, en .vla dus aan buitenlandse registrars zou moeten worden overgelaten. Pas in een later stadium, dus na de haalbaarheidsstudie, wil het kabinet van Peeters eventueel een .vla dossier laten opstellen waarmee er naar Icann kan getrokken worden. Wie de drie bovengenoemde adviesverleners zijn, is bij het ter perse gaan nog niet helemaal duidelijk. Bij ingewijden heet het alvast dat Deloitte een grote kanshebber is.