Allicht is het bericht over een mogelijks gehackte waterpomp, slechts één druppel in een zee van voorvallen, gezien de reactie van een hacker op het Amerikaanse bericht.

Het bericht over de problemen met een waterpomp in de Amerikaanse staat Illinois heeft een hacker - 'pr0f' - ertoe aangezet in een mail te claimen dat hij in systemen van een waterbedrijf in Texas is binnengedrongen, evenals volgens andere berichten in systemen in Polen, Portugal en Spanje. Hij reageerde zo op de wijze waarop het Amerikaanse Departement of Homeland Security het Illinois incident aanpakte, in niet mis te verstaan als 'insanely stupid'. Over zijn eigen hacks stelde hij dat die geen grote expertise vereisten, maar kunnen worden " overgedaan door een tweejarige met een basiskennis van Simatic," - dat is het PLC sturingssysteem van Siemens.

Los van het waarheidsgehalte van de claim van pr0f, maakt deze opstoot van Scada-hackclaims overduidelijk dat meer studie en controle nodig is van bestaande nutsvoorzieningen (en andere onderdelen van de kritieke nationale infrastructuur, lees: wat nodig is voor een normale werking van het maatschappelijk en economisch weefsel). Immers, het maken van claims over gehackte systemen kan op zichzelf voor problemen zorgen, door twijfel, onzekerheid en wantrouwen (zogenaamde 'FUD'). Een studie over hoe erg het met een en ander is gesteld, inclusief een studie over hoeveel voorvallen zich echt hebben voorgedaan, dringt zich met spoed op.

Allicht is het bericht over een mogelijks gehackte waterpomp, slechts één druppel in een zee van voorvallen, gezien de reactie van een hacker op het Amerikaanse bericht. Het bericht over de problemen met een waterpomp in de Amerikaanse staat Illinois heeft een hacker - 'pr0f' - ertoe aangezet in een mail te claimen dat hij in systemen van een waterbedrijf in Texas is binnengedrongen, evenals volgens andere berichten in systemen in Polen, Portugal en Spanje. Hij reageerde zo op de wijze waarop het Amerikaanse Departement of Homeland Security het Illinois incident aanpakte, in niet mis te verstaan als 'insanely stupid'. Over zijn eigen hacks stelde hij dat die geen grote expertise vereisten, maar kunnen worden " overgedaan door een tweejarige met een basiskennis van Simatic," - dat is het PLC sturingssysteem van Siemens. Los van het waarheidsgehalte van de claim van pr0f, maakt deze opstoot van Scada-hackclaims overduidelijk dat meer studie en controle nodig is van bestaande nutsvoorzieningen (en andere onderdelen van de kritieke nationale infrastructuur, lees: wat nodig is voor een normale werking van het maatschappelijk en economisch weefsel). Immers, het maken van claims over gehackte systemen kan op zichzelf voor problemen zorgen, door twijfel, onzekerheid en wantrouwen (zogenaamde 'FUD'). Een studie over hoe erg het met een en ander is gesteld, inclusief een studie over hoeveel voorvallen zich echt hebben voorgedaan, dringt zich met spoed op.