De nieuwe versie heeft twee keer zoveel kracht als de eerste en zet je computer onder stroom met als doel de interne onderdelen stuk te krijgen. In maart dook al een eerste versie van de stick op, nu heeft Dark Purple, zoals de hacker zichzelf noemt, een tweede versie klaar.

Kort samengevat past hij een usb-stick aan, onder meer met condensatoren om stroom bij te houden. Wanneer je de stick in een pc stopt laadt hij zichzelf op om nadien een negatieve 220 volt terug te sturen. Dat proces zou zich herhalen tot alles stuk is.

'alles' is echter een relatief begrip. Zo geeft hij zelf aan dat de schade waarschijnlijk beperkt blijft tot het moederbord. Gevoelige zaken als de harde schijf blijven dus ongeschonden. Veel moederborden hebben vandaag een ingebouwde beveiliging die voorkomt dat hij stroomproblemen andere componenten worden getroffen. Als gebruiker ga je dan nog steeds je moederbord moeten vervangen, maar niet je hele pc. Al is dat voor laptops een minder evidente zaak dan voor desktopcomputers.

Ook houdt Dark Purple het op een video en een vereenvoudigde uitleg van zijn methode, waardoor enerzijds anderen niet makkelijk hetzelfde kunnen proberen, maar het moeilijker is om te testen hoe ernstig we zo'n stick moeten nemen.

Het gaat voor alle duidelijkheid om een experiment. Voor zover bekend circuleren er geen usb-sticks die zodanig zijn ontworpen om laptops stuk te maken. Maar het is wel een goede waarschuwing om niet zomaar een gekregen of gevonden usb-stick in je computer te stoppen.

De nieuwe versie heeft twee keer zoveel kracht als de eerste en zet je computer onder stroom met als doel de interne onderdelen stuk te krijgen. In maart dook al een eerste versie van de stick op, nu heeft Dark Purple, zoals de hacker zichzelf noemt, een tweede versie klaar.Kort samengevat past hij een usb-stick aan, onder meer met condensatoren om stroom bij te houden. Wanneer je de stick in een pc stopt laadt hij zichzelf op om nadien een negatieve 220 volt terug te sturen. Dat proces zou zich herhalen tot alles stuk is.'alles' is echter een relatief begrip. Zo geeft hij zelf aan dat de schade waarschijnlijk beperkt blijft tot het moederbord. Gevoelige zaken als de harde schijf blijven dus ongeschonden. Veel moederborden hebben vandaag een ingebouwde beveiliging die voorkomt dat hij stroomproblemen andere componenten worden getroffen. Als gebruiker ga je dan nog steeds je moederbord moeten vervangen, maar niet je hele pc. Al is dat voor laptops een minder evidente zaak dan voor desktopcomputers.Ook houdt Dark Purple het op een video en een vereenvoudigde uitleg van zijn methode, waardoor enerzijds anderen niet makkelijk hetzelfde kunnen proberen, maar het moeilijker is om te testen hoe ernstig we zo'n stick moeten nemen.Het gaat voor alle duidelijkheid om een experiment. Voor zover bekend circuleren er geen usb-sticks die zodanig zijn ontworpen om laptops stuk te maken. Maar het is wel een goede waarschuwing om niet zomaar een gekregen of gevonden usb-stick in je computer te stoppen.