De vele functies in Facebook en andere sociale netwerken leiden ook tot een veelheid aan mogelijke aanvallen, aldus Bitdefender in een nieuwe white paper.

Vandaag blijken de aanvallen in de wereld van sociale netwerken vaak nog een kwestie van misbruik van vertrouwen. Een 'account' wordt gehackt en vervolgens worden de contacten bestookt met malafide berichten, waar de bestemmelingen op ingaan omdat ze de afzender vertrouwen. Op die wijze kunnen aanvallen zich exponentieel snel verspreiden. Zo boekte één enkele aanval in Facebook, eerder dit jaar, op 34 uur ongeveer 1 miljoen 'clicks', aldus Samya Ihammouine, Facebook-specialiste bij Bitdefender. De 'virale' snelheid waarmee dergelijke aanvallen zich verspreiden, wordt nog extra in de verf gezet door de '4.74 degrees of seperation' die Facebook claimt tussen personen.

De studie van Bitdefender concentreeert zich op Facebook, maar ook Twitter lijdt onder de aanvallen. Wat LinkedIn betreft, werden nog geen aanvallen gemeld, stelt Immahouine. Allicht kunnen ook meer regionale of lokale sociale netwerken het slachtoffer zijn van dergelijke aanvallen, maar daarover zijn geen gegevens bekend.

De white paper, inclusief tips hoe zich te beschermen, is momenteel beschikbaar in een Franstalige editie, maar ook een Engelstalige editie is voorzien. Bij de gratis tools op de site van Bitdefender staat ook Safego, een beschermingstool in zowel een Facebook als Twitter versie.

De vele functies in Facebook en andere sociale netwerken leiden ook tot een veelheid aan mogelijke aanvallen, aldus Bitdefender in een nieuwe white paper. Vandaag blijken de aanvallen in de wereld van sociale netwerken vaak nog een kwestie van misbruik van vertrouwen. Een 'account' wordt gehackt en vervolgens worden de contacten bestookt met malafide berichten, waar de bestemmelingen op ingaan omdat ze de afzender vertrouwen. Op die wijze kunnen aanvallen zich exponentieel snel verspreiden. Zo boekte één enkele aanval in Facebook, eerder dit jaar, op 34 uur ongeveer 1 miljoen 'clicks', aldus Samya Ihammouine, Facebook-specialiste bij Bitdefender. De 'virale' snelheid waarmee dergelijke aanvallen zich verspreiden, wordt nog extra in de verf gezet door de '4.74 degrees of seperation' die Facebook claimt tussen personen. De studie van Bitdefender concentreeert zich op Facebook, maar ook Twitter lijdt onder de aanvallen. Wat LinkedIn betreft, werden nog geen aanvallen gemeld, stelt Immahouine. Allicht kunnen ook meer regionale of lokale sociale netwerken het slachtoffer zijn van dergelijke aanvallen, maar daarover zijn geen gegevens bekend. De white paper, inclusief tips hoe zich te beschermen, is momenteel beschikbaar in een Franstalige editie, maar ook een Engelstalige editie is voorzien. Bij de gratis tools op de site van Bitdefender staat ook Safego, een beschermingstool in zowel een Facebook als Twitter versie.