Er was geen voorwerp nodig dat Von der Leyen had aangeraakt om de kopie samen te stellen, aldus Krissler. Vrij verkrijgbare software als VeriFinger volstond, samen met een foto van haar rechterduim. Die werd in oktober van dichtbij genomen op een persconferentie.

Zwakke biometrische veiligheidssystemen

De kopie van Von der Leyens duimafdruk kadert in een onderzoek dat Krissler samen met Tobias Fiebig, een andere hacker, heeft gevoerd aan de Technische Universiteit van Berlijn. Ze gingen op zoek naar zwakheden van biometrische veiligheidssystemen, schrijft de Duitse nieuwssite Zeit Online.

'Vingerafdrukscanner iPhone reageert op valse vingerafdruk'

In 2008 deed Jan Krissler al eenzelfde onderzoek. Toen publiceerde hij een vingerafdruk van Wolfgang Schäuble, de toenmalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken.

Veiligheidssystemen maken steeds vaker gebruik van biometrie, in de vorm van een vingerafdruk of een irisscan. Krissler toont aan dat het makkelijk is zulke systemen te slim af te zijn. Zo reageert de vingerafdrukscanner van de iPhone ook op een valse vingerafdruk, zegt hij. Technologie voor gezichtsherkenning zou dan weer reageren op een foto. (Belga/MI)

Er was geen voorwerp nodig dat Von der Leyen had aangeraakt om de kopie samen te stellen, aldus Krissler. Vrij verkrijgbare software als VeriFinger volstond, samen met een foto van haar rechterduim. Die werd in oktober van dichtbij genomen op een persconferentie. Zwakke biometrische veiligheidssystemenDe kopie van Von der Leyens duimafdruk kadert in een onderzoek dat Krissler samen met Tobias Fiebig, een andere hacker, heeft gevoerd aan de Technische Universiteit van Berlijn. Ze gingen op zoek naar zwakheden van biometrische veiligheidssystemen, schrijft de Duitse nieuwssite Zeit Online.Veiligheidssystemen maken steeds vaker gebruik van biometrie, in de vorm van een vingerafdruk of een irisscan. Krissler toont aan dat het makkelijk is zulke systemen te slim af te zijn. Zo reageert de vingerafdrukscanner van de iPhone ook op een valse vingerafdruk, zegt hij. Technologie voor gezichtsherkenning zou dan weer reageren op een foto. (Belga/MI)