Het regime van Noord Korea heeft sinds enkele jaren een eigen ontwikkeld besturingsssysteem. Red Star OS is een op Fedora (Linux) gebaseerd systeem dat visueel fel doet denken aan OS X, met een aantal elementen van Windows XP. Ongeveer een jaar geleden dook een vrij te downloaden versie op en twee beveiligingsspecialisten hebben intussen de code verder bestudeerd.

De informatie over Red Star OS is afkomstig van Florian Grunow en Niklaus Schiess van beveiligingsbedrijf ERNW. Zij stelden volgens The Guardian hun bevindingen vast op het Chaos Communication Congress dat momenteel in Hamburg doorgaat.

Het systeem is een basisversie uitgerust met eigen encryptie en enkele standaardprogramma's zoals een tekstverwerker, agenda en toepassing om muziek te maken. Maar Red Star OS controleert ook fel: Je kan enkel surfen naar vooraf bepaalde websites binnen Noord Korea. Wie probeert de firewall of antivirus uit te schakelen botst op een foutmelding waarbij het toestel zichzelf herstart om alles te herstellen.

Extra interessant is dat mediabestanden die je via usb of op andere manieren opent meteen een watermerk krijgen. Dat moet het mogelijk maken om bestanden te traceren naar bepaalde toestellen. In Noord Korea kan je niet zomaar buitenlandse films, muziek of andere media krijgen of onderling uitwisselen. Daarom gebeuren veel uitwisselingen met behulp van usb-sticks of andere fysieke dragers. Maar door bestanden te markeren probeert het vat te krijgen op het circuit.

Het regime van Noord Korea heeft sinds enkele jaren een eigen ontwikkeld besturingsssysteem. Red Star OS is een op Fedora (Linux) gebaseerd systeem dat visueel fel doet denken aan OS X, met een aantal elementen van Windows XP. Ongeveer een jaar geleden dook een vrij te downloaden versie op en twee beveiligingsspecialisten hebben intussen de code verder bestudeerd.De informatie over Red Star OS is afkomstig van Florian Grunow en Niklaus Schiess van beveiligingsbedrijf ERNW. Zij stelden volgens The Guardian hun bevindingen vast op het Chaos Communication Congress dat momenteel in Hamburg doorgaat.Het systeem is een basisversie uitgerust met eigen encryptie en enkele standaardprogramma's zoals een tekstverwerker, agenda en toepassing om muziek te maken. Maar Red Star OS controleert ook fel: Je kan enkel surfen naar vooraf bepaalde websites binnen Noord Korea. Wie probeert de firewall of antivirus uit te schakelen botst op een foutmelding waarbij het toestel zichzelf herstart om alles te herstellen.Extra interessant is dat mediabestanden die je via usb of op andere manieren opent meteen een watermerk krijgen. Dat moet het mogelijk maken om bestanden te traceren naar bepaalde toestellen. In Noord Korea kan je niet zomaar buitenlandse films, muziek of andere media krijgen of onderling uitwisselen. Daarom gebeuren veel uitwisselingen met behulp van usb-sticks of andere fysieke dragers. Maar door bestanden te markeren probeert het vat te krijgen op het circuit.