Opnieuw een studie, ditmaal van Compuware, die overduidelijk 'nalatige gebruikers' als oorzaak van datalekken aanwijst.

Maar liefst 75 procent van de 'data breaches' (verlies of diefstal van data) bij bedrijven wordt volgens it'ers op z'n minst deels veroorzaakt door nalatige werknemers, zo leert onderzoek van Compuware en The Ponemon Institute. In 42 procent van de gevallen wijzen de bevraagde it'ers 'geoutsourcete data' aan als oorzaak. Kwaadwillende werknemers zijn goed voor 26 procent van de lekken. Hackers staan ruim onderaan met een score van 1 procent.

41 procent van alle datalekken (geen onderscheid groot en klein dus) gebeurt in een mainframe omgeving. Enorm veel risico voor confidentiële data dus, concludeert Compuware, want ruim 80 procent van 's werelds overheids- en bedrijfsdata staat op mainframes.

De bevraagde it'ers hebben daarenboven bitter weinig vertrouwen in het feit dat alle datalekken binnen hun organisatie ontdekt worden. 25 procent heeft 'min of meer vertrouwen', 31 procent heeft 'geen vertrouwen' en 18 procent is ronduit 'onzeker'.

De gebruikers zijn meestal de oorzaak en de it'ers hebben nauwelijks vertrouwen in de mogelijkheid van het eigen bedrijf om 'data breaches' te ontdekken of te voorkomen... Mogen we daaruit concluderen dat (it'ers zelf vinden dat) veel organisaties nog steeds een halfslachtig securitybeleid voeren? Dat ze gebruikers nog altijd geen opleiding geven over hoe ze hun ict-materiaal en data veilig kunnen hanteren? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Opnieuw een studie, ditmaal van Compuware, die overduidelijk 'nalatige gebruikers' als oorzaak van datalekken aanwijst. Maar liefst 75 procent van de 'data breaches' (verlies of diefstal van data) bij bedrijven wordt volgens it'ers op z'n minst deels veroorzaakt door nalatige werknemers, zo leert onderzoek van Compuware en The Ponemon Institute. In 42 procent van de gevallen wijzen de bevraagde it'ers 'geoutsourcete data' aan als oorzaak. Kwaadwillende werknemers zijn goed voor 26 procent van de lekken. Hackers staan ruim onderaan met een score van 1 procent. 41 procent van alle datalekken (geen onderscheid groot en klein dus) gebeurt in een mainframe omgeving. Enorm veel risico voor confidentiële data dus, concludeert Compuware, want ruim 80 procent van 's werelds overheids- en bedrijfsdata staat op mainframes. De bevraagde it'ers hebben daarenboven bitter weinig vertrouwen in het feit dat alle datalekken binnen hun organisatie ontdekt worden. 25 procent heeft 'min of meer vertrouwen', 31 procent heeft 'geen vertrouwen' en 18 procent is ronduit 'onzeker'. De gebruikers zijn meestal de oorzaak en de it'ers hebben nauwelijks vertrouwen in de mogelijkheid van het eigen bedrijf om 'data breaches' te ontdekken of te voorkomen... Mogen we daaruit concluderen dat (it'ers zelf vinden dat) veel organisaties nog steeds een halfslachtig securitybeleid voeren? Dat ze gebruikers nog altijd geen opleiding geven over hoe ze hun ict-materiaal en data veilig kunnen hanteren? De vraag stellen is ze beantwoorden.