Niet zo lang geleden maande het o zo gevreesde blauwe scherm mij aan dat de BIOS van mijn pc niet correct waren. "Contact your system manufacturer or visit www.hardware-update.com", klonk het hulpvaardig.

Als een brave pc-gebruiker surfte ik - na het heropstarten van mijn pc - gezwind naar de website. Maar wat ik daar zag, was in geen geval een professionele Microsoft-updateswebsite, maar een vrij typische pagina met een hoop gesponsorde links. Doorklikken heb ik niet gedaan, zo gebrainwasht ben ik al door de vele onheilspellende berichten over spyware en phishing. Doch met enige journalistieke koppigheid wilde ik er wel het fijne van weten. Een simpele zoekopdracht bracht me bij de ware toedracht, uit de doeken gedaan door een Britse collega it-journalist die hetzelfde had meegemaakt.

De url www.hardware-update.com blijkt jaren geleden effectief in het bezit te zijn geweest van softwarereus Microsoft. Het was ooit een mooie website met massa's updates en drivers. Op een blauwe maandag in liet Microsoft de domeinnaam vervallen en in handen komen van het ietwat obscure Hongkongse UltimateSearch. Dat bedrijf houdt zich precies ook daarmee bezig: het haalt domeinnamen binnen die (al dan niet per ongeluk) vervallen en verwijst die door naar een website vol gesponsorde links. Elke klik op een van die links levert het bedrijf centjes op. Miljoenen centjes.

Dat Microsoft onbewust voor zoveel trafiek en dus inkomsten zorgt voor UltimateSearch, daar haalt het bedrijf blijkbaar zijn schouders voor op. Maar dat nog tal van foutmeldingen in Windows naar een niet meer bestaande driverswebsite verwijzen, daar zou de softwarebouwer toch wel minstens eens zijn wenkbrauwen over moeten fronsen.

Niet zo lang geleden maande het o zo gevreesde blauwe scherm mij aan dat de BIOS van mijn pc niet correct waren. "Contact your system manufacturer or visit www.hardware-update.com", klonk het hulpvaardig. Als een brave pc-gebruiker surfte ik - na het heropstarten van mijn pc - gezwind naar de website. Maar wat ik daar zag, was in geen geval een professionele Microsoft-updateswebsite, maar een vrij typische pagina met een hoop gesponsorde links. Doorklikken heb ik niet gedaan, zo gebrainwasht ben ik al door de vele onheilspellende berichten over spyware en phishing. Doch met enige journalistieke koppigheid wilde ik er wel het fijne van weten. Een simpele zoekopdracht bracht me bij de ware toedracht, uit de doeken gedaan door een Britse collega it-journalist die hetzelfde had meegemaakt. De url www.hardware-update.com blijkt jaren geleden effectief in het bezit te zijn geweest van softwarereus Microsoft. Het was ooit een mooie website met massa's updates en drivers. Op een blauwe maandag in liet Microsoft de domeinnaam vervallen en in handen komen van het ietwat obscure Hongkongse UltimateSearch. Dat bedrijf houdt zich precies ook daarmee bezig: het haalt domeinnamen binnen die (al dan niet per ongeluk) vervallen en verwijst die door naar een website vol gesponsorde links. Elke klik op een van die links levert het bedrijf centjes op. Miljoenen centjes. Dat Microsoft onbewust voor zoveel trafiek en dus inkomsten zorgt voor UltimateSearch, daar haalt het bedrijf blijkbaar zijn schouders voor op. Maar dat nog tal van foutmeldingen in Windows naar een niet meer bestaande driverswebsite verwijzen, daar zou de softwarebouwer toch wel minstens eens zijn wenkbrauwen over moeten fronsen.