Hasselt scoort met 85 punten een stuk hoger dan opvolgers Namen (69 punten) en Leuven (68 punten). Mechelen (66 punten) en Genk (63 punten) vervolledigen de top vijf.

Agoria beoordeelt de steden niet enkel op hun technologie in de stad, maar ook op basis van digitale ondernemingen, luchtkwaliteit, renovatietoestand van gebouwen, het volume restafval per bewoner en het energieverbruik. Hasselt scoorde op alle vijf criteria goed.

"Dat de goodwill er is, bewijzen de vele interessante kleinschalige projecten in ons land. Maar wat ontbreekt zijn grootschalige toepassingen op wijk- of stadsniveau. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van duizenden woningen op de warmtenetten, het gebruik van slimme energiemeters, elektrische bussen met een netwerk van oplaadinfrastructuur of intelligent verkeersmanagement." Aldus Agoria-ceo Marc Lambotte.

Agoria brengt zijn rangschikking naar buiten naar aanleiding van het Smart Cities Forum op 2 december. Vanaf dan brengt de organisatie ook een gids voor overheden uit rond het realiseren van smart city initiatieven.

Hasselt scoort met 85 punten een stuk hoger dan opvolgers Namen (69 punten) en Leuven (68 punten). Mechelen (66 punten) en Genk (63 punten) vervolledigen de top vijf.Agoria beoordeelt de steden niet enkel op hun technologie in de stad, maar ook op basis van digitale ondernemingen, luchtkwaliteit, renovatietoestand van gebouwen, het volume restafval per bewoner en het energieverbruik. Hasselt scoorde op alle vijf criteria goed."Dat de goodwill er is, bewijzen de vele interessante kleinschalige projecten in ons land. Maar wat ontbreekt zijn grootschalige toepassingen op wijk- of stadsniveau. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van duizenden woningen op de warmtenetten, het gebruik van slimme energiemeters, elektrische bussen met een netwerk van oplaadinfrastructuur of intelligent verkeersmanagement." Aldus Agoria-ceo Marc Lambotte.Agoria brengt zijn rangschikking naar buiten naar aanleiding van het Smart Cities Forum op 2 december. Vanaf dan brengt de organisatie ook een gids voor overheden uit rond het realiseren van smart city initiatieven.