De 5G-campus is een initiatief van Ericsson en de Corda Campus. Er wordt onder meer nauw samengewerkt met het onderzoeks- en ontwikkelingslabo van Ericsson in Aken en de zone is operatorneutraal. De vestiging is er in de eerste plaats voor de Belgische bedrijven, maar Ericsson ziet de locatie ook als een uitgelezen plaats om grensoverschrijdende projecten te testen, gezien de nabijheid van Nederland en Duitsland.

"Het is niet gewoon een lab," zegt Saskia Van Uffelen, hoofd van Ericsson Belux. "Het is een neutrale zone waar zelfrijdende wagens kunnen getest worden, waar slimme gebouwen verbinding maken met 5G en nieuwe businessmodellen onderzocht worden. Op deze campus maken we 5G begin volgend jaar al mogelijk."

Testspectrum

De plannen voor de 5G-Life Campus begonnen een tweetal jaar geleden op het Mobile World Congress in Barcelona. "Toen hebben we gekeken of er testspectrum mogelijk was en liefst op een neutrale zone," legt Van Uffelen uit aan Data News. Ericsson is op de campus zelf de operator voor bedrijven die met de technologie aan de slag kunnen.

Officieel is er nog geen kant-en-klare 5G zoals we vandaag al 4G en 3G hebben. Maar dat is niet zozeer een kwestie van technologie. "De standaarden liggen bijna vast. Veel groepen in de sector zijn ze nu enkel nog aan het finetunen," zegt Van Uffelen. "Maar om die reden is er ook een nauwe samenwerking met onze vestiging in Aken. Zij hebben altijd de laatste updates van de standaard en zullen die ook toepassen in Hasselt."

Voor de Corda Campus is de komst van de 5G-Life-campus mooi meegenomen. "We willen tech en innovatie uitstralen en bedrijven die daarop focussen aantrekken. Dit past dus perfect in dat kader",zegt Raf Degens, hoofd van de Corda Campus. "We hebben bovendien de ambitie om een hotspot te worden op Euregio-niveau. We hadden al goede contacten in Eindhoven, Heerlen, en nu door de samenwerking met Ericsson ook in Aken."

Eerste 5G van Europese makelij

Het 5G-netwerk zal in het eerste kwartaal van 2018 actief worden. De campus zelf wordt gevestigd in Corda A, maar het netwerk zelf zal over de hele campus te gebruiken zijn.

Ericsson is niet de enige die 5G test in ons land. Zo voert concurrent Huawei vandaag ook testen uit in samenwerking met Proximus, al gebeurt dat vooral tussen die twee partijen. De 5G-Life Campus is het eerste 5G-netwerk in een stads- en bedrijfsomgeving waar bedrijven mee aan de slag kunnen. "Het is bovendien het eerste 5G-netwerk van een Europese speler in Europa" benadrukt Saskia Van Uffelen.

De 5G-campus is een initiatief van Ericsson en de Corda Campus. Er wordt onder meer nauw samengewerkt met het onderzoeks- en ontwikkelingslabo van Ericsson in Aken en de zone is operatorneutraal. De vestiging is er in de eerste plaats voor de Belgische bedrijven, maar Ericsson ziet de locatie ook als een uitgelezen plaats om grensoverschrijdende projecten te testen, gezien de nabijheid van Nederland en Duitsland."Het is niet gewoon een lab," zegt Saskia Van Uffelen, hoofd van Ericsson Belux. "Het is een neutrale zone waar zelfrijdende wagens kunnen getest worden, waar slimme gebouwen verbinding maken met 5G en nieuwe businessmodellen onderzocht worden. Op deze campus maken we 5G begin volgend jaar al mogelijk."De plannen voor de 5G-Life Campus begonnen een tweetal jaar geleden op het Mobile World Congress in Barcelona. "Toen hebben we gekeken of er testspectrum mogelijk was en liefst op een neutrale zone," legt Van Uffelen uit aan Data News. Ericsson is op de campus zelf de operator voor bedrijven die met de technologie aan de slag kunnen.Officieel is er nog geen kant-en-klare 5G zoals we vandaag al 4G en 3G hebben. Maar dat is niet zozeer een kwestie van technologie. "De standaarden liggen bijna vast. Veel groepen in de sector zijn ze nu enkel nog aan het finetunen," zegt Van Uffelen. "Maar om die reden is er ook een nauwe samenwerking met onze vestiging in Aken. Zij hebben altijd de laatste updates van de standaard en zullen die ook toepassen in Hasselt."Voor de Corda Campus is de komst van de 5G-Life-campus mooi meegenomen. "We willen tech en innovatie uitstralen en bedrijven die daarop focussen aantrekken. Dit past dus perfect in dat kader",zegt Raf Degens, hoofd van de Corda Campus. "We hebben bovendien de ambitie om een hotspot te worden op Euregio-niveau. We hadden al goede contacten in Eindhoven, Heerlen, en nu door de samenwerking met Ericsson ook in Aken." Het 5G-netwerk zal in het eerste kwartaal van 2018 actief worden. De campus zelf wordt gevestigd in Corda A, maar het netwerk zelf zal over de hele campus te gebruiken zijn. Ericsson is niet de enige die 5G test in ons land. Zo voert concurrent Huawei vandaag ook testen uit in samenwerking met Proximus, al gebeurt dat vooral tussen die twee partijen. De 5G-Life Campus is het eerste 5G-netwerk in een stads- en bedrijfsomgeving waar bedrijven mee aan de slag kunnen. "Het is bovendien het eerste 5G-netwerk van een Europese speler in Europa" benadrukt Saskia Van Uffelen.